HOOFDZAKEN | Lezingenreeks

HOOFDZAKEN is een lezingenreeks over mentaal & fysiek welzijn. De laatste lezing van de reeks vond plaats op 8 juni in Het Huis Utrecht. Lees hieronder meer over de thema's die aan bod zijn gekomen, de interessante sprekers en toffe muzikanten.

31 januari 2023 | over sport & motivatie | Gregory Sedoc & Hiigo | in samenwerking met U.S.R. "Triton"

HOOFDZAKEN trapt de lezingenreeks af met Gregory Sedoc, voormalig hordeloper. Deze sport bracht hem wel drie keer naar de Olympische Spelen! Gregory Sedoc was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sommigen van jullie herkennen Sedoc misschien ook van televisie, als NOS Sport analist of Expeditie Robinson-deelnemer.

Hoe ga je om met prestatiedruk, kritiek en het overstijgen van jezelf? Sedoc zal op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het vinden van motivatie en het omgaan met tegenslagen vertellen.

Een avond is niet compleet zonder fijne tunes! Op 31 januari zal de band Hiigo de muziek verzorgen bij HOOFDZAKEN. Hiigo is een Nederlandstalige indiepopband waarbij het verhaal centraal staat. Past perfect toch? Vergeet je dus niet snel aan te melden

2 maart 2023 | over trots & identiteit | Hanna van Vliet & LÖNA | in samenwerking met Anteros

Wie kent Hanna van Vliet niet? Van Vliet is co-creator en hoofdrolspeelster van de bekende serie en film ANNE+, beide wereldwijd op Netflix te zien. Ook werd ze afgelopen jaar op het filmfestival van Berlijn uitgeroepen tot Shooting Star. Niemand meer geschikt om het over trots en identiteit te hebben in onze lezingenreeks HOOFDZAKEN!

Ook 2 maart zal er een band aanwezig zijn, namelijk LÖNA! De identieke tweelingzusjes, Madelon en Daniëlle Bruinhof, vielen helemaal op hun plek in het koude en donkere Scandinavische landschap.Ze laten zich inspireren door noordelijke acts als Björk, Vök en Tove Lo. De donkere synthpop van LÖNA wordt op unieke wijze bepaald door ijzige synthgeluiden en breed galmende gitaren.

6 april 2023 | over suïcide | Dr. Renske Gilissen | in samenwerking met het Utrechtsch Studenten Corps & 113 zelfmoordpreventie

Waarom willen sommige mensen leven en anderen niet? Een ingewikkelde vraag waar we op 6 april dieper op ingaan met Dr. Renske Gilissen. Na haar promotie deed Gilissen diverse studies naar suïcide en suïcidepogingen. Ze is hoofdonderzoeker van het SURE-Net consortium en hoofd van de onderzoeksafdeling van 113 Zelfmoordpreventie. Momenteel is ze betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten over het voorkomen en verminderen van suïcide.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

9 mei 2023 | over fomo | Lize Korpershoek & Terence Goodmann | in samenwerking met S.V. Contact

Lize Korpershoek is documentairemaker, presentator, illustrator en columnist - een bezige bij dus! In 2017 begon ze haar eigen wekelijkse YouTube-show Adviezen van Lize waarin zij antwoord gaf op typische millennial-dilemma’s en ook op Instagram is Korpershoek een hit, inclusief haar katten Dirk en Dennie. Ze won voor het laatste zelfs een prijs in 2019: Beste Instagrammer vanuit The Best Social Awards. Veelzijdig als ze is maakte ze de daarnaast videoclips voor Anouk, Yellow Claw en Lucky Fonz III. 

Als je zoveel doet als Lize Korpershoek, is het ook niet gek dat je af en toe last hebt van FOMO (Fear Of Missing Out). Ze gaat met ons het gesprek aan over de vraag: hoe verhouden we ons tot elkaar in de razendsnelle online wereld?

Deze avond zal de muziek verzorgd worden door Terence Goodmann. Dat belooft soulvolle pop in een elektronisch jasje met een vleugje HipHop. Terence vervult de zin van het leven door het verspreiden van vreugde en liefde. Als artiest & ambassadeur van de nacht schrijft hij al zijn teksten en melodieën zelf.

8 juni 2023 | over het brein | Esther van Fenema & Géonne Hartman | in samenwerking met UU Vitality

Wat is stress en wat doet het met je? Hoe worden gedachten gemaakt? Heeft je brein een handleiding? Wat zeggen de patronen in het brein over jouw levensgeluk? Deze vragen en meer zal Esther van Fenema bespreken tijdens de laatste lezing van HOOFDZAKEN. Esther van Fenema werkte ruim tien jaar als psychiater in het LUMC.

Momenteel heeft ze een praktijk voor high performers en werkt ze in de ggz bij de crisisdienst. Ze richtte de muziekpoli op, voor muzikanten en andere high performers met podiumangst. Ze breekt graag een lans voor meer openheid over psychische klachten. Zo lanceerde ze het jaarlijks terugkerende depressiegala waaruit een publiekscampagne voortkwam.

Ook bij de laatste lezing van HOOFDZAKEN zal muziek aanwezig zijn. Dit keer van Geónne Hartman. Zij is een singer-songwriter uit Utrecht. Tijdens haar optredens neemt ze je mee op een reis door het droomlandschap dat ze vormgeeft met haar muziek.

#backtobetter, Powered by NPO