Het geheim van Colonel Parker - de Nederlandse manager van Elvis

"Colonel Tom Parker" naast Elvis Presley op een filmset in 1969. Bron: Wikimedia
"Colonel Tom Parker" (links) naast Elvis Presley in 1969. Bron: Wikimedia

Historicus Lara Bergers, die promoveert op het onderwerp ‘forensische cultuur’, bekijkt in de podcast Het Geheim van Colonel Parker een moord die wellicht is gepleegd door Parker (geboren Dries van Kuijk) voordat hij plots naar Amerika vertrok, waar hij uiteindelijk manager werd van Elvis.

Moord

In 1929 werd Anna van den Enden in Breda vermoord en bestolen in de winkel die zij samen met haar man runde. In het politiearchief bevinden zich alle documenten die te maken hebben met deze zaak. Daaruit blijkt dat verschillende ooggetuigen een verdacht persoon gezien zouden hebben rondom de winkel op de ochtend van de moord. Tom Parker-biografe Alanna Nash vermoedt dat deze persoon Parker/Van Kuijk was. Getuigen identificeerde de verdachte echter als de schoonbroer van Anna, die vervolgens ook een tijdje vast zat. Veroordeeld werd hij echter nooit. "Hij is gewoon weer vrijgelaten. Volgens de kranten was hij niet in goede gezondheid en is hij daarom vrijgelaten, maar het feit blijft dat ze hem daarna niet nog een keer hebben opgepikt en niet nog een keer voor de rechtbank hebben gesleept. Ze hadden niet genoeg bewijs", vertelt Bergers.

Nieuw inzicht

Bergers heeft het volledige politierapport doorgespit en kwam geen enkele keer de naam Dries van Kuijk tegen. Daaruit trekt ze de volgende conclusie: "Dat hij niet genoemd is wil niet perse zeggen dat hij niet betrokken was, dat hij niet in de buurt was, maar mijn indruk is wel - en dit is ook een beetje speculatief - dat als hij gespot zou zijn geweest, dat hij dan bij naam genoemd zou zijn. Hij woonde om de hoek, dus het is best te verwachten dat hij Anna kende, maar daarmee is het ook best te verwachten dat mensen uit de buurt hem kenden. Dus ik zou het vreemd vinden als inderdaad die persoon die beschreven wordt Dries is en dat hij door niemand herkend wordt als Dries." Het lijkt dus toch vergezocht dat Dries iets met de moord te maken had, en zoals ook de recensent van de Volkskrant beaamd, heeft het onderzoek van Bergers tot dit nieuwe inzicht geleid.