handleiding coschapbegeleiders | oproepen onderzoek ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
UPPER nieuwsbrief maart 2021   Lees online
 
 
 
  Voeg info@mailings.uu.nl toe aan je veilige afzenders of adresboek om er zeker van te zijn dat je nieuwsbrieven van de Universiteit in de inbox ontvangt. Op http://veiligeafzender.nl/ lees je hoe je een e-mailadres toevoegt als veilige afzender in applicaties zoals Gmail, Outlook en Apple Mail.  
 
 
  UPPER - onderzoek en onderwijs in de farmaceutische praktijk  
 
 
Coschappen
 
 
 
 
Handleiding voor coschapbegeleiders online
 
In elk jaar van de master Farmacie volgen studenten cursussen waar het leren in de farmaceutische praktijk een onderdeel van is. Hierdoor krijgen coschapbegeleiders te maken met studenten in verschillende fases van de master. Elk van deze cursussen heeft zijn eigen focus met verschillende leerdoelen maar de opleidingsmethodiek en de verwachtingen en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen zijn voor alle coschappen identiek.

Om alle informatie bij elkaar te hebben is er een ‘Handleiding voor coschapbegeleiders’ geschreven. In deze handleiding vindt de coschapbegeleider uitleg over de gebruikte opleidingsmethodiek en de rol van de betrokken partijen hierbij. Daarnaast wordt er een overzicht gegeven van de verschillende cursussen waar een coschap deel van uitmaakt met de algemene leerdoelen per cursus en hun plaats in de opleiding.
De handleiding beschrijft ook een aantal praktische zaken zoals de procedure bij de plaatsing van studenten, contracten en verzekeringen.
Het laatste hoofdstuk beschrijft de onlangs vernieuwde criteria voor coschapbegeleiders en de wijze waarop we in de toekomst verwachten de toetsing en controle op deze criteria te zullen uitvoeren.

Met deze handleiding willen wij alle algemene informatie voor coschapbegeleiders overzichtelijk in één document aanbieden. De actuele informatie per cursus, zoals bijvoorbeeld het rooster en de specifieke leeractiviteiten zullen voorafgaande aan het coschap worden toegestuurd.

De ‘Handleiding voor coschapbegeleiders’ is te vinden via deze link.
 
 
 
 
 
Evaluatie beoordeling coschappen en leeractiviteiten
 
In de afgelopen tijd heeft Tamara Köhler vanuit UPPER een aantal coschapbegeleiders gesproken over het beoordelingsproces tijdens de coschappen.
Het zijn leuke en informatieve gesprekken geweest over onder meer onderwerpen als:
  • Hoe gebruik je de beoordelingsrubric?
  • Ben je een opleider met een duidelijk plan of laat je de student sturen?
  • Feedback geven, wanneer en hoe doe je dat?

De interviews hebben ons inzicht gegeven in hoe het beoordelingsproces verloopt, in de praktijk, in jullie apotheek. Die informatie gebruiken wij om het onderwijs en het beoordelingsproces van de coschappen nóg beter te maken!
 
 
 
 
 
Maatjestraject tijdens coschap gaat eind april van start
 
 
In eerdere nieuwsbrieven heeft u al kunnen lezen over het maatjestraject - waarbij een farmaciestudent gekoppeld wordt aan een thuiswonende oudere, waarmee de student op verschillende momenten contact heeft. De student krijgt zo de mogelijkheid om een patiënt iets beter te leren kennen en te horen wat er allemaal nog meer (mee)speelt in het leven van deze persoon.
Vanaf de volgende periode (periode 4, start eind april 2021) wordt het maatjestraject ingebed in het coschap MA107 Polyfarmacie in de openbare apotheek.

Apothekers die een coschapstudent ontvangen in de volgende periode, ontvangen begin april meer informatie vanuit het stagebureau.
 
 
 
 
 
Onderzoek
 
 
 
 
Oproepen farmaceutisch praktijkonderzoek voor apotheken
 
Praktijkonderzoek doen we om farmaceutische patiëntenzorg te verbeteren. Uw input en deelname is daarbij van groot belang! U kunt op verschillende manieren uw bijdragen leveren, bijvoorbeeld door het invullen van een vragenlijst, door onderzoekers via uw apotheek patiënten te laten benaderen, of door mee te doen aan interventies. Hieronder volgen een aantal oproepen voor onderzoeken waar u uw medewerking aan kunt geven.
 
   
 
 
 
 
 
Training gespreksvoering medicijnwisselingen:
Vragenlijst - wat zijn wensen en behoeftes van apotheekmedewerker?
 
Het Nivel voert, in samenwerking met de Universiteit Utrecht en SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy, een onderzoek uit naar communicatie bij medicijnwisselingen (door preferentiebeleid of tekorten) in de apotheek. Dit project wordt gefinancierd door de KNMP.
Soms zijn gesprekken over medicijnwisselingen lastig, bijvoorbeeld door onbegrip of boosheid bij de patiënt. Vandaar dat we door middel van dit onderzoek het apotheekteam handvatten willen geven om het gesprek over medicijnwisselingen op een goede manier te kunnen voeren. Als onderdeel van het project ontwikkelen we een training voor het apotheekteam.

Om deze training aan te laten sluiten bij de wensen en behoeftes willen we graag in kaart brengen wat uw ervaringen op dit moment zijn met het voeren van deze soms moeilijke gesprekken in de apotheek: tegen welke knelpunten loopt u aan en wat zou u daarbij kunnen helpen? Hiervoor willen we u vragen om een korte online vragenlijst (maximaal 10 minuten) in te vullen.

De vragenlijsten worden anoniem verwerkt en uw antwoorden worden alleen voor het onderzoek gebruikt. Mocht u vragen hebben over het onderzoek kunt u contact opnemen met Laura Schackmann.
 
 
 
 
 
Enthousiaste apothekers & apothekersassistenten gezocht die longpatiënten beter willen ondersteunen bij hun medicatiegebruik
 
Het Nivel onderzoekt in samenwerking met diverse veldpartijen in het ‘on TRACk’ project hoe het gebruik van inhalatiemedicatie door longpatiënten verbeterd kan worden. On TRACk richt zich op zowel het apotheekteam als op patiënten en omvat twee onderdelen:
  1. Apothekersassistenten: bestaande uit een online training voor het geven van een goede inhalatie-instructie, en het verbeteren van de communicatievaardigheden.
  2. Patiënten: Actiever betrekken van patiënten bij het zorgproces en bij het uitgiftegesprek in de apotheek.

Wanneer start het onderzoek?
  • De apothekersassistenten worden getraind in de periode april - augustus 2021.
  • Van september - februari is de inclusieperiode voor patiënten. Na conclusie worden patiënten in totaal 9 maanden gevolgd.

Enthousiast geworden?
Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Reageer dan snel en meld u rechtstreeks aan via Roland te Paske.
 
 
 
 
 
 
 
TAPTOE
Interviews met patiënten die langdurig opioïden gebruiken
Apotheken gezocht voor deelname
 
Ook in Nederland is het gebruik van opiaten de afgelopen jaren enorm gestegen. Binnen het Tackling And Preventing The Opioid Epidemic (TAPTOE) project onderzoeken wij door middel van een interviewstudie de mogelijke risicofactoren voor langdurig gebruik in de eerstelijn, zie ook https://www.uu.nl/nieuws/opiaten-epidemie-deel-van-de-nationale-wetenschapsagenda.

Via apotheken willen we patiënten die langdurig opioïden gebruiken voor niet-maligne pijn (pijn die niet samenhangt met een levensbedreigende ziekte) benaderen voor deelname aan een eenmalig interview. Tijdens dit interview komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: de reden voor het gebruik, ervaringen met de medicatie, mogelijke stoppogingen en ervaring met de voorschrijver. Wij hopen met deze informatie een beeld te kunnen schetsen van langdurig opioïdengebruikers in Nederland. We verwachten mogelijke risicofactoren voor langdurig gebruik te kunnen identificeren en zo de richtlijnen bij zorgverleners hierop te kunnen aanpassen om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de betere begeleiding van deze patiëntengroep.

De onderzoekswerkzaamheden worden uitgevoerd door een onderzoeker en twee studenten. We zoeken apotheken die mee willen werken. Apothekers die interesse hebben om deel te nemen of meer informatie willen kunnen contact opnemen met onderzoeker Lisa Davies via taptoe@uu.nl.
 
 
 
 
 
Opioïdegebruik in de eerste lijn - vragenlijst voor openbaar apothekers
 
Afgelopen woensdag ontvingen de openbaar apothekers vanuit UPPER een uitnodiging voor de vragenlijst ‘Onderzoek onder huisartsen en apothekers naar opioïdegebruik in de eerstelijnszorg’. Indien u deze vragenlijst nog niet heeft ingevuld, vragen wij u dit alsnog te doen. Dit kan nog tot 24 maart a.s.

De onderzoekers van het TAPTOE (Tackling And Preventing The Opioid Epidemic) consortium zijn benieuwd naar uw overtuigingen en ervaringen op het gebied van opioïden. Het invullen is anoniem en duurt 10-15 minuten. Resultaten zullen worden gebruikt om overgebruik van opioïden in de eerste lijn terug te dringen. Indien u vragen heeft over het onderzoek kan u contact opnemen met Elsemiek Jansen – Groot Koerkamp. Alvast hartelijk dank voor het invullen.
U kunt de vragenlijst invullen via de gele knop hieronder.
 
 
 
 
 
 
Samenwerking AMP & UPPER
Peilingen in patiëntenpanel
 
 
Vanuit de afdeling Farmaco-epidemiologie & Klinische Farmacologie (contact via UPPER) is een samenwerking aangegaan met AMP Onderzoek & Advies (www.apotheekonderzoek.nl en www.ampnet.nl) op het gebied van onderzoek om de kwaliteit van zorg in de apotheek te verbeteren.

AMP beheert een patiëntenpanel - een database van patiënten die zich vrijwillig aangemeld hebben via hun eigen apotheek om hun ervaring met de farmaceutische zorg te delen. Dit maakt het mogelijk om met regelmaat een peiling in de vorm van een online vragenlijst uit te sturen naar deze panelleden. UPPER zal ervoor zorgdragen dat dit vier keer per jaar gebeurt.
De inhoud van de online vragenlijst wisselt per keer en kan bestaan uit een specifiek onderdeel voor een groter project, bijvoorbeeld een patiëntraadpleging als onderdeel van een groter project binnen een bepaald ziektegebied. Ook kan de vragenlijst meerdere (korte) thema’s uitvragen. Onderzoekers van UPPER zijn verantwoordelijk voor het samenstellen van de definitieve vragenlijst. Alle onderzoeken worden vooraf beoordeeld door de Institutional Review Board van de afdeling Farmaco-epidemiologie & Klinische Farmacologie.

Na afloop van het onderzoek worden de resultaten waar mogelijk gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, maar in ieder geval teruggekoppeld aan het veld, door bijvoorbeeld rapportage in de UPPER digitale nieuwsbrief en het Pharmaceutisch Weekblad. Voor de deelnemers in het panel komt een samenvatting van de resultaten ook op de website www.apotheekonderzoek.nl.
 
 
 
 
 
 
Vacature junior onderzoeker
 
We hebben een vacature voor een junior onderzoeker met uitzicht op verlenging tot een volledig 4-jarig promotietraject binnen onze Sidrik-studie (SIck Day Rule Implementation to prevent acute Kidney injury in community-dwelling patients), gesubsidieerd door ZonMw (programma Goed Gebruik Geneesmiddelen).

Dus ben of ken jij degene die onderzoek wil doen naar hoe de patiënt informatievoorziening en samenwerking tussen zorgverleners verbeterd kan worden om acuut nierfalen te voorkomen?
Zie dan onze vacature: (Junior) onderzoeker – Implementatie 'sick day rules' om acuut nierfalen te voorkomen (1,0 fte)
 
   
 
 
 
 
 
 
Hogeschool Utrecht zoekt stageplaatsen
 
Van onze collega’s van de Hogeschool Utrecht ontvingen wij het verzoek om bijgaand bericht te plaatsen. Zij zijn voor hun tweedejaarsstudenten Farmakunde op zoek naar stageplaatsen binnen het farmaceutisch beroepsveld. Meer informatie vindt u via de knop hieronder. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met Nandita Adhien.
 
 
 
HU zoekt stageplaatsen
 
 
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie bent van UPPER en/of de UPPER-Actueel van ons ontvangt.
U kunt zich afmelden via de knop hieronder.

For non-Dutch speakers:
You can unsubscribe from this newsletter by using the 'Afmelden' button below.
 
Afmelden
Aanmelden
 
Contact
 
UPPER, Departement
Farmaceutische Wetenschappen
Universiteitsweg 99
3584 CG Utrecht

Eindredactie: Daphne Philbert

Stuur ons een e-mail
www.uu.nl/upper

Privacyverklaring
 
Twitter