Newsletter of the UU Equality, Diversity & Inclusion Office ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
  Read online
 
 
 
 
 
NIEUWSBRIEF 9 december 2022 | Read in English below
 
 
 
 
 
Beste lezer,
 

In deze nieuwsbrief kijken we terug op een aantal interessante, leerzame en druk bezochte activiteiten in de diversiteitsmaand. Wat fijn om zoveel collega’s en studenten te ontmoeten en te kunnen discussiëren over thema’s, die gelijkheid, diversiteit en inclusie aan onze universiteit raken. Zo hebben we tijdens een goed bezochte Coming Out Day weer een belangrijke volgende stap gezet door samen met de HU toe te treden tot Workplace Pride. Daarmee geven we aan dat we inclusiviteit op de werkvloer heel belangrijk vinden. We vierden ook feest, samen met het CAT, met een symposium over inclusief onderwijs; geweldig zoveel enthousiasme en engagement over dit onderwerp! Dat gold ook voor het project One Book One Campus, met als kers op de taart Bernardine Evaristo in de Openbare Bibliotheek. Maar er is zoveel meer! Daarom aan het einde van het jaar een extra lange nieuwsbrief. We wensen iedereen een hele mooie jaarwisseling en kijken uit naar een divers en inclusief 2023!

Janneke Plantenga,
Diversity Dean
 
 
 
 
 
Vandaag kleurt Universiteit Utrecht paars: jij doet toch ook mee?
 
 
Vrijdag 9 december kleurt de Universiteit Utrecht paars in het kader van Paarse Vrijdag. Dit is een landelijke en jaarlijks terugkerende actie die in 2010 in het leven is geroepen om de aandacht van scholieren en studenten te vragen voor acceptatie, gelijkheid en veiligheid van alle mensen uit de LHBTIQ+-community. Door het dragen van de kleur paars toon je je solidair met iedereen die zich identificeert met de LHBTIQ+-community. Deze actie is helaas nog steeds hard nodig, omdat er nog altijd studenten en medewerkers zijn die gepest of gediscrimineerd worden vanwege hun seksualiteit en/of genderidentiteit.
Van een paarse website, tot aan een paarse photobooth, paarse koekjes en een heuse best-dressed competitie: er is genoeg te doen!
 
 
 
 
 
 
Diversity & Inclusion Award 2023
 
 
Ken je studenten of medewerkers die zich inzetten voor diversiteit & inclusie bij de UU? Dan kun je ze voordragen voor de Diversity & Inclusion Award 2023. Voordrachten kunnen worden ingediend tot en met vrijdag 17 februari 2023 via edi.office@uu.nl. Het aanvraagformulier download je hier.


Wat houdt de Diversity & Inclusion Award precies in?
De Universiteit Utrecht streeft naar meer diversiteit en inclusie onder haar studenten en medewerkers. Er is nog veel te bereiken, maar er zijn al mooie initiatieven van studenten en medewerkers ontstaan die bijdragen aan een meer diverse en inclusieve universiteit. Door het jaarlijks uitreiken van een Diversity & Inclusion Award, wil de UU aandacht vragen voor en waardering uitspreken over deze initiatieven. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van €2.500, dat kan worden ingezet voor diversiteitsbevordering bij de Universiteit Utrecht.
 
 
 
 
 
 
Het Dilemmaspel
 
 
Hoe reageer je op een beledigende opmerking die een collega maakt over je land van afkomst? Wat doe je als iemand je privacy niet respecteert? Wat zeg je als je manager zich bij herhaling neerbuigend gedraagt tegenover je collega? Mogelijk kom je dit soort situaties wel eens tegen op het werk of in je privéleven. Om elkaar met het nodige respect en waardigheid te behandelen, moeten we open over problemen kunnen praten en een veilige ruimte creëren voor een constructieve dialoog. Het Equality, Diversity & Inclusion Office heeft een spel ontwikkeld dat daarbij kan helpen: het Dilemmaspel.

Het Dilemmaspel bestaat uit een aantal dilemma’s uit het dagelijks leven die je een goede gelegenheid bieden om jezelf in een ander te verplaatsen, te reflecteren op verschillende handelingen en een standpunt in te nemen. Het spel heeft als doel discussie tussen collega’s op gang te brengen over kwesties die te maken hebben met diversiteit en inclusie en hen te helpen samen oplossingen te vinden.
 
 
 
 
 
Incluusion’s buddy programma ondersteunt vluchtelingen
 
 
 
 
 
Stand van zaken verkenning sekseregistratie in de UU
 
Dit jaar is een project gestart dat als doel heeft om een passend advies te formuleren over de registratie van sekse, gender en voornaamwoorden binnen de Universiteit Utrecht. Na twee focusgroepsgesprekken met medewerkers en studenten en een reeks interviews met inhoudelijke en IT experts, wordt er een verkenningsrapport opgesteld. Vanuit de eerste conceptversie van het verkenningsrapport volgt nu de verdere verdieping en uitwerking in samenwerking met zowel interne als externe experts. Er is onder andere gesproken met collega’s van de VU, de UvA, de TU Delft, de RUG en de universiteit van Barcelona. Het streven is om rond de jaarwisseling vanuit onze bevindingen een advies te formuleren en te overhandigen aan de EDI Stuurgroep.

‘Quick wins’
Recentelijk is ITS begonnen om sekse uit hun (bron)systemen te halen. Als gevolg, krijgt TOPdesk deze gegevens van de melders niet meer binnen. Daarnaast worden de aanheffen “dhr.” en “mevr.” niet langer meer gebruikt in de brieven die vanuit mijn.uu.nl verstuurd worden. Dit zijn mooie voorbeelden van hoe de universiteit een stapje verder gaat m.b.t. de onnodige registratie van iemands sekse.
 
 
 
 
 
 
Kort nieuws
 
Inclusiever Buitengewoon verlof
De regeling Buitengewoon verlof wordt per 1 januari 2023 aangepast. De regeling is niet alleen inclusiever en moderner (medewerkers krijgen een ‘feest’dag naar keuze), er wordt vanuit goed werkgeverschap ook een nieuwe vorm van buitengewoon verlof toegevoegd, namelijk rouwverlof. Vanaf 1 januari lees je er alles over op intranet, maar nu kun je alvast de belangrijkste wijzigingen bekijken in het nieuwsitem.

All gender toilet
'Waar kan ik veilig naar het toilet?' is een veelgestelde vraag onder studenten en medewerkers die geen gebruik willen maken van een gescheiden man-/vrouwtoilet. In de man-/vrouwtoiletten doet iemands geslacht er namelijk nadrukkelijk meer toe dan daarbuiten. Er zijn daardoor personen die een toiletbezoek op de Universiteit Utrecht onprettig vinden of zelfs helemaal vermijden. Daarom worden er een aantal zaken aangepast omtrent de all-gendertoiletten, zoals vindbaarheid en signing.
 
 
 
 
 
 
Terugblik
 
Diversity Day: ‘Not the science type’ over stereotypering
Dinsdag 4 oktober was het niet alleen dierendag, maar ook Diversity Day. Dit is een dag waarop we stil staan bij het feit dat niet iedereen gelijke kansen heeft. Op deze dag werd de documentaire ‘Not the Science Type’ onder de aandacht van studenten en medewerkers gebracht. Deze documentaire vertelt de ervaringen van vier zeer inspirerende vrouwelijke wetenschappers die niet in het stereotype ‘plaatje’ van een wetenschapper passen. UU wetenschappers Laura Gomez, Malavika Sivan en Sanita Dhaubanjar geven hun reactie op stereotype denkbeelden. De wetenschappers geven onder andere antwoord op de vragen of positieve discriminatie volgens hen belangrijk is voor het creëren van de juiste balans en wat ze vinden van de diversiteit binnen de UU. Daarnaast verklappen ze ook of ze zelf wel eens vooroordelen hebben. Benieuwd geworden? Je bekijkt de video hier.

Coming Out Day 2022
Op 11 oktober vierde de UU samen met de HU Coming Out Day. Coming Out Day is een internationale dag van aandacht en respect voor LHBTIQ+ personen. De dag werd feestelijk gestart met het hijsen van de regenboogvlag bij het Bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht én bij de Hogeschool Utrecht. Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het EDI Office presenteerden Milou van de Brug (Student FSW) en Miriam Wickham (PHD FSW) hun onderzoek naar de beleving van medewerkers en studenten van het regenboogfietspad. Ook ondertekenden de UU en de HU het Workplace Pride lidmaatschap. Workplace Pride is een internationaal platform voor LHBTIQ+ inclusiviteit op de werkvloer.

Symposium over inclusief onderwijs
Het EDI Office organiseerde op 13 oktober samen met het Centre for Academic Teaching (CAT) een symposium over inclusief onderwijs. Er was veel belangstelling voor de lezingen en workshops. Aansluitend was er een borrel en diner, want CAT vierde haar vijfjarig lustrum! In Museum Speelklok, in de binnenstad van Utrecht, volgden de deelnemers verschillende workshops over ondere andere pronouns, inclusief curriculum, racisme in de klas en over toegankelijkheid. Daarnaast vond er een live opname van de UU Docentenkamer podcast plaats en was er een inspirerend verhaal van voormalig bokskampioene Houda Loukili. Na het symposium was er een feestelijke receptie en kon er ook nog gegeten en gedanst worden.

One Book One Campus
Maandag 31 oktober was Bernardine Evaristo te gast in de Openbare Bibliotheek Neude in Utrecht. Evaristo is de schrijver van Meisje, Vrouw, Anders, het boek dat dit jaar centraal stond tijdens One Book One Campus, het gezamenlijk leesproject dat tijdens de Diversiteitsmaand plaatsvond. Weten hoe de volledig uitverkochte avond verlopen is? In dit nieuwsbericht op onze website blikken we terug.

Themabijeenkomst Psyche en de werkvloer | Netwerk USP Inclusief
Jim van Os (Hoogleraar Psychiatrie en voorzitter Divisie Hersenen UMC Utrecht) en Joep Binkhorst (onderzoeker lectoraten PZO en OWW van het kenniscentrum Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht) namen ruim 110 geïnteresseerden mee in een zoektocht naar een inclusieve diagnosevrije benadering op de werkvloer. De interactieve themabijeenkomst resulteerde in een inspiratiedocument, samengesteld door Netwerk USP Inclusief.

De Veelvinkers: een essay ter reflectie op de masterclass diversiteit van de Universiteit Utrecht
Donderdag 3 november waren leidinggevenden van de Universiteit Utrecht uitgenodigd voor een masterclass over privilege en inclusie. De masterclass werd ingeluid door een lezing van journalist, schrijver en antropoloog Joris Luyendijk. Machteld Nuiver (student) heeft verslag gedaan van het event, in de vorm van een essay.
 
 
 
 
 
 
 
 
 NEWSLETTER 9 DECEMBER 2022
 
 
 
 
 
Dear reader,
 
In this newsletter, we look back on some interesting, informative and well-attended activities during diversity month. How nice to meet so many colleagues and students and to be able to discuss topics, which affect equality, diversity and inclusion at our university. During a well-attended coming out day, for example, we took another important next step by joining Workplace Pride together with HU. This shows that we consider inclusiveness in the workplace very important. We also celebrated, together with the CAT, with a symposium on inclusive education; amazing to see how much enthusiasm and commitment we have on this topic! So did the One Book One Campus project, with Bernardine Evaristo at the Public Library as icing on the cake. But there is so much more! Therefore, at the end of the year, an extra-long newsletter. We wish everyone a very happy New Year and look forward to a diverse and inclusive 2023!

Janneke Plantenga,
Diversity Dean
 
 
 
 
 
Today Utrecht University turns purple: will you join in as well?
 
 
On Friday, December 9, Utrecht University will turn purple as part of Purple Friday. This is a national annual event created in 2010 to call attention to acceptance, equality and safety of all people from the LGBTQ+-community among scholars and students. By wearing the color purple, you show your solidarity with everyone who identifies with the LGBTQ+-community. This action is unfortunately still much needed, as there are still students and staff who are bullied or discriminated against because of their sexuality and/or gender identity.

From a purple website, to a purple photobooth, purple cookies and a best-dressed competition: there will be plenty to do!
 
 
 
 
 
 
Diversity & Inclusion Award 2023
 
 
If you know students or staff who are committed to diversity & inclusion at UU, you can nominate them for the Diversity & Inclusion Award 2023. Nominations can be submitted until Friday 17 February 2023 via edi.office@uu.nl. The application form can be downloaded here.

What exactly does the Diversity & Inclusion Award entail?
Utrecht University strives towards more diversity and inclusion among its students and employees. There is still much to be achieved, but some beautiful initiatives have already been undertaken this year by students and employees. Utrecht University wants to make sure these initiatives do not go unnoticed by presenting an annual UU Diversity & Inclusion Award. The winner will receive the UU Diversity & Inclusion Award and a sum of €2.500, which can be used for diversity improvement within Utrecht University.
 
 
 
 
 
 
Play the Dilemma game
 
 
How would you react to someone making an offensive remark about your country of origin? What would you do when a colleague disrespects your privacy? What would you say when your manager repeatedly treats your colleague with patronising behaviour? These situations may very well sound familiar to you, either from your professional or your private life. To make sure we treat each other with due respect and dignity, it is important to be open about issues and to create a safe space for a constructive dialogue. The Equality, Diversity & Inclusion (EDI) Office has developed a game that can help with this: the Dilemma Game.

The Dilemma Game consists of a number of dilemmas from everyday life that give you a good opportunity to put yourself in another person's shoes, reflect on different actions and take a stand. The game aims to spark discussion among colleagues about issues related to diversity and inclusion and help them find solutions together.
 
 
 
 
 
 
Incluusion’s buddy program supports refugees
 
 
 
 
 
State of exploration of sex registration in the UU
 
This year, a project was launched with the aim of formulating appropriate advice on the registration of sex, gender and pronouns within Utrecht University. After two focus group discussions with staff and students and a series of interviews with content and IT experts, an exploratory report has been drawn up. From the first draft of the scoping report, further deepening and elaboration now follows in cooperation with both internal and external experts. Talks have included colleagues from the VU, the UvA, TU Delft, the RUG and the University of Barcelona. The aim is to formulate an opinion from our findings around the turn of the year and hand it over to the EDI Steering Group.

'Quick wins'
Recently, ITS has started to extract gender from their (source) systems. As a result, TOPdesk no longer receives this data from reporters. In addition, the citations Mr and Mrs are no longer used in the letters sent out from mijn.uu.nl. These are great examples of how the university is taking things a step further with regard to the unnecessary registration of a person's sex.
 
 
 
 
 
 
Brief news
 
More inclusive Special Leave
The Special Leave Regulation will be amended from 1 January 2023. Not only will the scheme be more inclusive and modernised (employees can choose a 'festive' day themselves), a new form of special leave will also be added as part of good employment practice, namely bereavement leave. Check the news item or check the intranet after 1 January.

All gender toilet
'Where can I safely use the toilet?' is a common question among students and staff who do not want to use separate male/female toilets. This is because in the male/female toilets, a person's gender explicitly matters more than outside. As a result, there are individuals who find visiting a toilet at Utrecht University unpleasant or even avoid it altogether. Therefore, a number of things are being adjusted regarding the all-gender toilets, such as findability and signing.
 
 
 
 
 
 
Retrospect
 
Diversity Day: ‘Not the science type’ on stereotypes
Tuesday, 4 October, was not only Animal Day, but also Diversity Day. This is a day to reflect on the fact that not everyone has equal opportunities. On this day, the documentary ‘Not the Science Type’ was brought to the attention of students and staff. This documentary tells the experiences of four very inspiring female scientists who do not fit the stereotypical 'picture' of a scientist. UU scientists Laura Gomez, Malavika Sivan and Sanita Dhaubanjar give their reaction to stereotypical thinking. The scientists answer questions including whether they think positive discrimination is important for creating the right balance and what they think of diversity within UU. In addition, they also reveal whether they themselves sometimes experience prejudice. Curious? Watch the video here.

Coming Out Day 2022
On 11 October, UU celebrated Coming Out Day together with HU. Coming Out Day is an international day of attention and respect for LGBTQ+ persons. The day got off to a festive start with the hoisting of rainbow flags at the Utrecht University Administration Building and at HU University of Applied Sciences. During a meeting organised by the EDI Office, Milou van de Brug (Student FSW) and Miriam Wickham (PHD FSW) presented their research into staff and students' experiences of the rainbow cycle path. UU and HU also signed the Workplace Pride membership. Workplace Pride is an international platform for LGBTQ+ inclusivity in the workplace.

Symposium on Inclusief onderwijs
The EDI Office, together with the Centre for Academic Teaching (CAT), organised a symposium on inclusive education on 13 October. There was great interest in the lectures and workshops. Followed by drinks and dinner, as CAT celebrated its fifth anniversary! In Museum Speelklok, in the city centre of Utrecht, participants attended several workshops on pronouns, inclusive curriculum, racism in the classroom and accessibility, among others. In addition, a live recording of the UU Docentenkamer podcast took place and there was an inspiring talk by former boxing champion Houda Loukili. After the symposium, there was a festive reception and the opportunity to eat and dance.

One Book One Campus
On Monday 31 October, Bernardine Evaristo was a guest at the Neude Public Library in Utrecht. Evaristo is the author of Girl, Woman, Different, the book that took centre stage during this year's One Book One Campus, the joint reading project that took place during Diversity Month last month. Want to know how the completely sold-out evening went? Here we look back.

Theme meeting Psyche and the workplace
Jim van Os (Professor of Psychiatry and chair of Division of Brain UMC Utrecht) and Joep Binkhorst (researcher lectorates PZO and OWW of the Social Innovation Knowledge Centre, Utrecht University of Applied Sciences) took over 110 interested people on a quest for an inclusive diagnosis-free approach in the workplace. The interactive theme meeting resulted in an inspirational document (in Dutch), compiled by 'Netwerk USP Inclusief'.

An essay reflecting on Utrecht University's diversity masterclass
On Thursday, November 3, executives from Utrecht University were invited to a master class on privilege and inclusion. The masterclass was kicked off by a lecture by journalist, writer and anthropologist Joris Luyendijk. Machteld Nuiver (student) reported on the event, in the form of an essay (in Dutch).
 
 
 
 
 
 
About this newsletter
 
You receive this newsletter because you have expressed interest in the UU Equality, Diversity & Inclusion programme.
 
Unsubscribe
Subscribe
 
Contact
 
edi.office@uu.nl
www.uu.nl/edi

Privacy statement