symposium nieren: meld u aan! | resultaten cursus praktijkonderzoek ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
  Lees online
 
 
 
 
  UPPER - onderzoek en onderwijs in de farmaceutische praktijk  
 
 
 
 
Online symposium 12 januari 2022
Veilig geneesmiddelgebruik bij een verminderde nierfunctie
 
Minstens 10% van de vermijdbare medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames wordt veroorzaakt door onjuist geneesmiddelgebruik bij patiënten met een verminderde nierfunctie. Het risico op acute nierschade neemt toe tijdens zogenaamde sick-days (periodes met overgeven, diarree, koorts). Om gezondheidsschade te voorkomen moeten tijdens deze sick-days bepaalde risicogeneesmiddelen tijdelijk gestaakt worden. Apothekers kunnen hier – in samenwerking met de huisarts, patiënt en eventueel mantelzorg – een belangrijke rol spelen.

Tijdens een online symposium op woensdagochtend 12 januari van 9.00 – 12.00 uur willen we inhoudelijk ingaan op dit thema. U kunt hier het volledige programma lezen.
Als apotheker kunt u kosteloos deelnemen aan dit symposium. Accreditatie zal aangevraagd worden.
 
 
 
 
 
 
Student gezocht voor onderzoeksproject februari-juni
SIDRIK-project: "sick-day"adviezen om acute nierschade te voorkomen
 
Voor het SIDRIK-project zijn wij op zoek naar een student die zijn of haar onderzoeksproject (MA203) bij ons wil lopen van februari tot en met juni 2022. Het hoofddoel van het SIDRIK-project is om met behulp van “sick-day” adviezen acute nierschade bij patiënten met een verminderde nierfunctie te voorkomen.

Tijdens het onderzoeksproject zul je meehelpen om een pilot te draaien in apotheken en deze pilot te evalueren. Daarnaast is er nog ruimte voor kleinere projecten zoals bijvoorbeeld het opstellen van patiëntinformatie of het verwerken van data uit een patiëntenenquête.

Mocht je interesse hebben in het project, of als je nog wat meer over het project wil weten dan kun je contact opnemen met Tristan Coppes via de knop hieronder.
 
 
 
 
 
 
Observatiestage studenten Gent
 
Studenten Farmacie van de Universiteit Gent kunnen in hun laatste jaar van de opleiding een observatiestage van twee weken volgen in een Nederlandse apotheek. Jaarlijks zijn er 4-6 studenten die deze stage in Nederland willen volgen in een door UPPER erkende opleidingsapotheek. Het doel van deze observatiestage is kennis te maken met het vergevorderde systeem van Farmaceutische Zorg in Nederland.

De studenten nemen voor deze stage zelf contact met een apotheek om te horen of zij gedurende twee weken mee mogen kijken in de apotheek. Er zijn geen specifieke opdrachten die zij moeten uitvoeren. De korte stage kan gedurende het hele jaar gevolgd worden, ook in de zomerperiode.

Mocht u benaderd worden door een student vanuit Gent en hier medewerking aan willen verlenen dan kan het een leuke optie zijn om, voor zover mogelijk, de student mee te laten lopen met een student van onze opleiding.
 
 
 
 
 
 
Keuzecursus Farmaceutisch praktijkonderzoek
 
  klik om de poster te zien
Van half oktober tot half november heeft de 5-weekse master keuzecursus Farmaceutisch praktijkonderzoek ter vebetering van patiëntenzorg weer plaatsgevonden. Tijdens de cursus hebben 25 studenten in 6 groepjes onder begeleiding van een docent gewerkt aan een eigen praktijkonderzoek met als overkoepelend thema Opioïden.

Binnen het thema konden studenten de invulling verder helemaal zelf bepalen. Na het presenteren van hun protocol aan de Institutional Review Board konden zij aan de slag met hun dataverzameling. Sommige groepjes hebben een kwalitatief onderzoek uitgevoerd (interviews met apotheekmedewerkers) en sommige groepjes hebben een kwantatief onderzoek gedaan (vragenlijstonderzoek onder apotheekmedewerkers of de Nederlandse bevolking). Vervolgens hebben de groepjes hun resultaten geanalyseerd en weergegeven in een zelfgekozen rapportagevorm - een poster of een populair-wetenschappelijk artikel.

Studenten en docenten hebben alle rapportages beoordeeld en de rapportage met de hoogste gemiddelde beoordeling was de poster van groep 1: Tegengaan van langdurig opioïdengebruik in de apotheek. Deze delen we daarom in de nieuwsbrief! U kunt op het plaatje klikken om de poster te bekijken.
 
   
 
 
 
 
 
 
Fijne feestdagen
 
Ook dit jaar is het, ondanks alle beperkingen, uitdagingen en last minute aanpassingen, weer gelukt om de coschappen, het onderwijs en onderzoek te kunnen uitvoeren. We willen iedereen hartelijk danken voor de inzet en flexibiliteit en hele fijne feestdagen toewensen!
 
   
 
 
 
 
 
 
Agenda
 
10-12 februari 2022
8th PCNE Working Symposium 2022, Lissabon, Portugal (hybride)
Symposium van het Pharmaceutical Care Network Europe met als thema Navigating research on pharmaceutical care

19 mei 2022
PRISMA-symposium in de Eenhoorn, Amersfoort
Het thema van het symposium is Real world Evidence.
Abstracts kunnen nu worden ingediend (tot 4 april) en aanmelden voor het symposium en de parallelsessies kan vanaf 11 april.

 
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie bent van UPPER en/of de UPPER-Actueel van ons ontvangt.
U kunt zich afmelden via de knop hieronder.

For non-Dutch speakers:
You can unsubscribe from this newsletter by using the 'Afmelden' button below.
 
Afmelden
Aanmelden
 
Contact
 
UPPER, Departement
Farmaceutische Wetenschappen
Universiteitsweg 99
3584 CG Utrecht

Eindredactie: Daphne Philbert

Stuur ons een e-mail
www.uu.nl/upper

Privacyverklaring
 
Twitter