vaccinaties voor studenten | symposia praktijkonderzoek ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
UPPER nieuwsbrief mei 2021   Lees online
 
 
 
 
  UPPER - onderzoek en onderwijs in de farmaceutische praktijk  
 
 
 
COVID-19 vaccinatie coassistenten Farmacie
 
Het vaccineren komt nu aardig op stoom en in de komende periode zullen alle zorgmedewerkers in Nederland voor een vaccinatie worden uitgenodigd. Samen met de collega's van geneeskunde is gekeken in hoeverre ook de toekomstige zorgverleners - en dan met name studenten die coschappen lopen - met voorrang kunnen worden gevaccineerd. Recent is definitief besloten dat alle coassistenten centraal via het UMCU gevaccineerd gaan worden en dat farmaciestudenten die in de periode 26 april – 2 juli aan de coschappen deelnemen ook onderdeel van deze groep kunnen zijn.

Omdat nog niets zeker is als het om vaccins gaat is het nog afwachten wanneer de studenten daadwerkelijk een oproep kunnen verwachten. Er wordt nu gesproken over eind mei. We benadrukken dat het ook voor studenten niet verplicht is zich te laten vaccineren. Ook zonder vaccinatie mag men deelnemen aan de coschappen.
 
 
 
 
 
 
Cursus Leren van de patiënt weer gestart
 
 
In periode 4 is voor de derde keer de bachelorcursus Leren van de patiënt van start gegaan. De 26 studenten gaan voor drie opdrachtgevers aan de slag met een voorlichtingsproduct. Voor iedere opdracht wordt door twee groepjes studenten iets gemaakt en tijdens een presentatiebijeenkomst aan het einde van de cursus 'gepitcht' aan een jury van experts en de andere studenten. Voor iedere opdracht wordt vervolgens het beste productidee gekozen.

Ditmaal werken studenten aan de volgende opdrachten:

  • Maak een handige, snel te begrijpen en duidelijke handleiding voor de adrenaline-auto-injector voor ouders van jonge kinderen en jongeren met anafylaxie
    Opdrachtgever: kinderarts
  • Maak voorlichtingsmateriaal waarbij de plaats van medicinale cannabis in de behandeling (symptoombestrijding) van borstkankerpatiënten wordt toegelicht
    Opdrachtgever: apotheker
  • Maak voorlichtingsmateriaal over de (al dan niet medicamenteuze) behandeling van overgangsklachten
    Opdrachtgever: apotheekhoudende huisarts
 
   
 
 
 
 
 
 
Studenten als medicatiemaatjes
 
 
In periode 4 zijn we voor het eerst gestart met het maatjestraject tijdens het coschap Polyfarmacie in de openbare apotheek (zie ook vorige nieuwsbrief). In dit traject wordt een coschapstudent door de apotheker gekoppeld aan een thuiswonende oudere. Tijdens het onderwijs op de universiteit is ook op meerdere momenten aandacht voor het maatjestraject en hoe het contact met het maatje verloopt. Op de speciaal ontwikkelde website kunt u meer informatie lezen.
Na afloop van deze eerste ronde tijdens het coschap zullen we het maatjestraject goed evalueren bij alle betrokken partijen.

Ook in de cursus Leren van de patiënt worden studenten weer gekoppeld aan een maatje. We hopen natuurlijk dat het net zo goed bevalt als vorig jaar.
 
 
 
 
 
 
Online symposium UPPER op 2 juni 2021
Wetenschap en dagelijkse praktijk: samen werken aan farmaceutische patiëntenzorg
 
Met hulp van veel apothekers doen wij regelmatig onderzoek met als doel het verbeteren van de farmaceutische patientenzorg. Apothekers dragen op verschillende manieren bij aan dit onderzoek, bijvoorbeeld door het invullen van een vragenlijst, door onderzoekers via hun apotheek patiënten te laten benaderen, of door mee te werken aan een interventie. In deze nieuwsbrief leest u regelmatig wat we zoal doen.

Tijdens een online symposium op woensdagochtend 2 juni 2021 9.00 – 12.00 uur willen we de resultaten van recente onderzoeken met u delen en bespreken hoe u hier in de praktijk mee aan de slag kunt. In de vorm van korte workshops zullen we ingaan op bevindingen uit ons onderzoek en met u in dialoog gaan in hoeverre u hiermee in de praktijk aan de slag kan en/of aanvullend onderzoek nodig is.

De topics waarmee we aan de slag zullen gaan zijn antistolling en eczeem bij kinderen. Het definitieve programma en de aanmeldlink volgen binnenkort.
 
   
 
 
 
 
 
 
Eerste peiling in patiëntenpanel
Contact met de apotheek tijdens corona
 
 
In de vorige nieuwsbrief hebben we verteld over de samenwerking die we zijn aangegaan met AMP voor het doen van onderzoek met het patiëntenpanel. Onlangs hebben we de eerste peiling uitgevoerd. In de peiling hebben we uitgevraagd hoe patiënten het contact met de apotheek vóór en tijdens de coronapandemie hebben ervaren. Hieronder vast een paar resultaten uit deze peiling.

In totaal hebben 4196 panelleden de vragenlijst volledig ingevuld. De meeste deelnemers vonden dat ze vóór (90%) en tijdens (89%) corona voldoende ondersteuning vanuit de apotheek hebben ontvangen. Ook was het makkelijk om vóór (94,5%) en tijdens (93%) corona contact op te nemen met de apotheek. Nog geen tien procent (390 deelnemers) noemde het vaker gebruiken van online diensten (zoals e-mail of apps), daarvan dacht 65% deze na corona te blijven gebruiken. Van de deelnemers die geen gebruik maakten van online diensten dacht 16% dit misschien in de toekomst te gaan gebruiken.
 
   
 
 
 
 
 
 
 
PRISMA-symposium 2021:
Digitaal naar betere zorg!
 
Het jaarlijkse PRISMA-symposium over farmaceutisch praktijkonderzoek vindt plaats op dinsdag 18 mei (14u00-17u00). Het online symposium heeft als thema ‘Digitaal naar betere zorg!’ en start met twee plenaire sprekers. Dr. Claudia Rijcken schetst een beeld van de digitale farmaceutische patiëntenzorg van de toekomst en de impact die digitale zorgoplossingen op de apotheekpraktijk hebben. Prof. dr. Ron Herings presenteert de mogelijkheden om big data in te zetten voor de farmaceutische zorg. Aansluitend zijn er parallelsessies met 65 presentaties van farmaceutisch praktijkonderzoek uit Nederland en Vlaanderen.
 
 
 
AANMELDEN PRISMA-SYMPOSIUM
 
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie bent van UPPER en/of de UPPER-Actueel van ons ontvangt.
U kunt zich afmelden via de knop hieronder.

For non-Dutch speakers:
You can unsubscribe from this newsletter by using the 'Afmelden' button below.
 
Afmelden
Aanmelden
 
Contact
 
UPPER, Departement
Farmaceutische Wetenschappen
Universiteitsweg 99
3584 CG Utrecht

Eindredactie: Daphne Philbert

Stuur ons een e-mail
www.uu.nl/upper

Privacyverklaring
 
Twitter