poliklinische coschapapotheken | leren van de patiënt ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
UPPER nieuwsbrief juli 2021   Lees online
 
 
 
 
  UPPER - onderzoek en onderwijs in de farmaceutische praktijk  
 
 
 
Uw poliklinische apotheek als opleidingsapotheek?
 
Sinds de invoering van het huidige curriculum in 2016 is het voor studenten van de master Farmacie van de Universiteit Utrecht mogelijk om hun eindcoschap te volgen in de poliklinische apotheek. Voor het eindcoschap is de student, met uitzondering van vier onderwijsbijeenkomsten, tien weken fulltime aanwezig in de apotheek.

Vanwege de grote vraag naar coschappen in de poliklinische apotheek en het beperkte aantal opleidingsplaatsen binnen dit werkveld in ons bestand, zijn wij op zoek naar uitbreiding van het aantal beschikbare opleidingsapotheken.
Als het u enthousiast maakt om aanstaande collega’s in de eindfase van hun opleiding wegwijs te maken in de poliklinische farmacie dan vernemen we dat graag.

Voor opleidingsapotheken en coschapbegeleiders zijn kwaliteitscriteria opgesteld. Uitgebreidere informatie over de coschappen in de master Farmacie, waaronder het eindcoschap, vindt u in de handleiding Coschapbegeleiders algemeen.
Zodra u aangeeft coschapbegeleider te willen worden en aan de criteria kunt voldoen, sturen wij u verdere informatie over de procedure om erkend te worden als opleidingsapotheek.
 
 
 
 
 
 
Studenten als maatjes tijdens coschap
 
 
In periode 4 zijn we voor het eerst gestart met het maatjestraject tijdens het coschap Polyfarmacie in de openbare apotheek. Ongeveer 80 studenten hebben tijdens het coschap meermaals contact gehad met een thuiswonende oudere.

We willen het maatjestraject goed evalueren; hoe wordt het ervaren door de verschillende partijen en waar liggen verbeterpunten? Wat daaruit komt leest u in een volgende nieuwsbrief en in het Pharmaceutisch Weekblad. Maar we kunnen al zeggen dat de reacties over het algemeen positief zijn, dat studenten er veel van geleerd hebben en dat ook veel coschapbegeleiders het een goede toevoeging vinden aan het coschap.
 
 
 
 
 
 
Mooie producten gemaakt tijdens cursus Leren van de patiënt
 
Vorige week hebben we de bachelorcursus Leren van de patiënt afgerond. Zes groepjes studenten hebben voor drie opdrachtgevers gewerkt aan een voorlichtingsproduct. De producten zijn vorige week in een bijeenkomst op de campus ook 'gepitched' aan een aantal juryleden, die ieder vanuit hun eigen perspectief (als apotheker, als communicatiedeskundige en als 'leek'), hebben bepaald welke producten het beste waren voor het door de opdrachtgever gestelde probleem. Studenten hebben apps, filmpjes, posters en flyers ontwikkeld. In onderstaande afbeelding ziet u een impressie van de verschillende voorlichtingsmaterialen.
Wij kijken tevreden terug op de cursus en waren onder de indruk van de producten die de studenten hebben gemaakt!
 
   
 
 
klik voor een grotere versie
 
 
 
 
 
Communicatietraining:
Gesprekken over medicijnwisselingen
 
Wisselingen in medicatie door preferentiebeleid en leveringsproblemen leiden in apotheken regelmatig tot lastige gesprekken aan de balie. Nivel, SIR en UPPER doen onderzoek naar het goed laten verlopen van die gesprekken. Wilt u met uw apotheek deelnemen aan een communicatietraining voor gesprekken over medicijnwisselingen? Lees dan hier verder wat het project en deelname inhoudt!

Bent u geïnteresseerd/heeft u vragen?
We hebben nog een beperkt aantal plekken beschikbaar voor de live trainingen in september. Indien u interesse heeft kunt u voor 15 juli een mail sturen naar Laura Schackmann. Geef dan ook graag door welk moment uw voorkeur heeft voor de training.
 
 
 
 
 
 
Herhaalde oproep 'on TRACk' project:
Apothekers en apothekersassistenten die longpatiënten beter willen ondersteunen
 
Het Nivel onderzoekt in het ‘on TRACk’ project hoe het gebruik van inhalatiemedicatie door longpatiënten verbeterd kan worden. Het onderzoek is reeds van start gegaan, maar zowel in de interventiegroep en controlegroep zijn enkele plekken vrijgekomen die we graag opvullen. U kunt hier meer lezen over dit project.

Bent u geïnteresseerd om met uw apotheekteam deel te nemen aan dit onderzoek, of heeft u nog vragen? Reageer dan snel of meld u rechtstreeks aan bij Roland te Paske.
 
 
 
 
 
 
Terugblik symposium:
Samen werken aan farmaceutische patiëntenzorg
 
 
Op woensdag 2 juni organiseerden we vanuit UPPER een online symposium over praktijkonderzoek in de openbare apotheek.
Er namen ruim 80 apothekers deel. Marcel Bouvy gaf een kort overzicht van onderzoek en onderwijs dat plaatsvindt in het UPPER-netwerk, en tijdens twee interactieve sessies bespraken we bevindingen van recent onderzoek en de toepassing hiervan in de apotheek praktijk.

In de eerste sessie “Goed smeren, doe het maar eens” bespraken kinderarts Tjalling de Vries samen met UPPER-collega’s Ellen Koster en Daphne Philbert de do’s en don't’s rondom de behandeling van eczeem bij kinderen. Dit deden ze onder andere aan de hand van de resultaten van het eerder afgeronde OKEE-project. De materialen zijn beschikbaar via de website https://okee.sites.uu.nl.
De tweede sessie ging in op de rol van de apotheker bij antistolling. Openbaar apotheker Bram Mertens en ziekenhuisapotheker Vera Deneer namen ons daarbij mee in hun onderzoeksresultaten.

We kijken terug op een succesvol eerste symposium en zullen dit jaarlijks herhalen.
 
   
 
 
 
 
 
 
Praktijkonderzoek tijdens coschappen
 
Om studenten bekend te maken met het doen van praktijkonderzoek, is dit een vast onderdeel binnen de meeste coschappen. In de (eerste) coschappen Polyfarmacie (MA107) en Klinische farmacie (MA202) zijn deze onderzoeken door ons opgesteld en verzamelen de studenten informatie, die vervolgens door ons wordt samengevat en gedeeld. Studenten reflecteren over hun bevindingen en bespreken die met hun coschapbegeleider en tijdens een onderwijsbijeenkomst. Hieronder volgt een korte samenvatting van de onderzoeken tijdens deze coschappen in de afgelopen periode.

Inhalatie-instructies
In de openbare apotheek is gekeken naar hoe op dat moment inhalatie-instructies plaatsvonden. Als opties om zo'n gesprek te houden werden vooral genoemd face-to-face (96%) en telefonisch (65%). De optie beeldbellen nam in de laatste periode iets toe (van 12% naar 21%). De instructies die de studenten hebben gedaan zijn ook voornamelijk face-to-face uitgevoerd (74%), meestal onder mensen die toch al naar de apotheek kwamen, waarbij alle corona-maatregelen in acht werden genomen. Studenten voelden zich hierdoor soms beperkt in het voordoen en het de patiënt laten voordoen (bijv. door mondkapjes, geen gebruik van dummy-apparaten), maar het face-to-face contact was wel prettig, ook voor de patiënt. Instructies waren daarnaast het vaakst telefonisch (18%), waarbij ook werd verwezen naar aanvullend materiaal online. Het was dan vaak niet alleen lastig omdat de instructie niet visueel was, maar ook omdat nonverbale cues niet konden worden opgepikt. Patiënten waren overall tevreden en waardeerden dat dit soort dingen nog mogelijk waren.

Medicatieoverdracht
In de ziekenhuisapotheek is gekeken naar medicatieverificatie op de poliklinieken. Op de pre-operatieve screening is dit het vaakst routinematig ingebed (85% van de ziekenhuizen) en bij kindergeneeskunde het minst vaak (45%). Over het algemeen wordt dit uitgevoerd door apothekersassistenten. De helft van de ziekenhuizen heeft een streefnorm opgesteld over bij hoeveel procent van de patiënten een medicatieverificatie uitgevoerd zou moeten worden, die streefnorm loopt uiteen van 25% tot 100%. Het aantal uitgevoerde medicatieverificaties is meestal niet of maar heel licht beïnvloed door de coronapandemie. Bij de meeste ziekenhuizen (85%) kunnen patiënten hun gegevens inzien in een patiëntenportaal, in de helft van die ziekenhuizen kunnen patiënten ook zelf geneesmiddelen updaten. Medicatieverificatie vindt ook plaats bij alle (in 30% van de ziekenhuizen) of een deel van de patiënten (55%) die op de dagbehandeling medicatie krijgen.
 
   
 
 
 
 
 
 
Agenda
 
Maandag 27 september 2021
Promotie (14:15) van Jeroen van de Pol, Academiegebouw Utrecht.
Met voorafgaand een (online) symposium (nadere informatie volgt)
Proefschrift: The changing face of community pharmacy practice: Increasing time for our priorities
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie bent van UPPER en/of de UPPER-Actueel van ons ontvangt.
U kunt zich afmelden via de knop hieronder.

For non-Dutch speakers:
You can unsubscribe from this newsletter by using the 'Afmelden' button below.
 
Afmelden
Aanmelden
 
Contact
 
UPPER, Departement
Farmaceutische Wetenschappen
Universiteitsweg 99
3584 CG Utrecht

Eindredactie: Daphne Philbert

Stuur ons een e-mail
www.uu.nl/upper

Privacyverklaring
 
Twitter