Centre for Academic Teaching and Learning - Nieuwsbrief 61 - Mei 2023 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
Nieuwsbrief Centre for Academic Teaching and Learning Mei 2023   LEES ONLINE
 
 
 
ENGLISH VERSION

Voeg info@mailings.uu.nl toe aan je veilige afzenders of adresboek om er zeker van te zijn dat je nieuwsbrieven van de Universiteit in de inbox ontvangt. Op http://veiligeafzender.nl/ lees je hoe je een e-mailadres toevoegt als veilige afzender in applicaties zoals Gmail, Outlook en Apple Mail.
 
 
 
 
Laat je inspireren tijdens de Teaching and Learning Inspiration Days!
 
 
Op maandag 3 juli 2023 gaan de Teaching and Learning Inspiration Days weer van start. Tijdens dit driedaagse evenement van 3 t/m 5 juli kan iedere docent zich onderdompelen in een aanbod dat gegarandeerd zal zorgen voor een impuls aan hun onderwijs. Zo worden er sessies georganiseerd over Extended Reality, interactiviteit, podcasts in onderwijs, studentenwelzijn, transdisciplinair onderwijs, Challenge Based Learning en nog veel meer. De week zal worden afgetrapt met een keynote van Renske de Kleijn over feedback en tijdens deze week zal ook de UU Teamprijs uitgereikt worden. Het programma is nu bekend, dus meld je snel aan!
 
 
 
 
 
 
Meld je aan voor een workshop of webinar in juni
 
 
In juni staat er nog een aantal interessante workshops op de planning, georganiseerd door het Centre for Academic Teaching and Learning (CAT). Kom meer te weten over hoe je een toets moet analyseren in het online toetsplatform Remindo, leer meer over activerende werkvormen om je studenten te stimuleren actief te leren, of ga aan de slag met e-modules. Bekijk vooral het hele aanbod en meld je aan. De workshopplanning voor het nieuwe academisch jaar wordt nu gemaakt, vanaf september organiseren we vanuit het CAT weer het hele jaar door interessante sessies.
 
 
 
 
 
 
Let's play!
 
Of het nu spelend leren is of leren door middel van een spel, Game-based learning komt steeds vaker voor in het hoger onderwijs. Stel je hebt ook besloten een spelelement of game in te zetten in je onderwijs, hoe organiseer je dat dan en wat voor effect heeft dit op de fysieke leeromgeving? Tijdens de bijeenkomst van de SIG Learning Spaces - Co-Creation Community van donderdag 1 juni (12.00-13.30) gaan we aan de hand van voorbeelden van ervaringsdeskundige collega’s hierover met elkaar in gesprek. Misschien komen we zelfs wel tot een idee voor een nieuwe Future Learning Space. Sluit vooral aan in de Bucheliuszaal 6.18 in de UB op het Utrecht Science Park!

Meld je aan via fls@uu.nl, dan zorgen we voor lunch (geef direct even je dieetwensen aan).
 
   
 
 
 
 
 
Call for proposals – Kunstmatige intelligentie in het onderwijs
 
Afgelopen maanden heeft de toepassing van kunstmatige intelligentie in het onderwijs een vlucht genomen en dan met name van chatbots zoals ChatGPT. De Universiteit Utrecht vindt het belangrijk om te verkennen hoe deze technologie zich kan en zou moeten verhouden tot het UU-Onderwijs en stelt vanuit het Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs (USO) middelen beschikbaar om dit in een faculteitsoverstijgend project te verkennen. Heb jij ideeën voor het starten van zo’n project? Start dan vooral een aanvraag.
 
 
 
 
 
 
Volg een proefcollege en maak kennis met onderwijs voor professionals!
 
 
Heb jij als professional weleens nagedacht om je kennis up-to-date te houden en je te blijven ontwikkelen? Bij de Universiteit Utrecht kan dat! Maak op maandag 5 juni kennis met het onderwijs voor professionals en krijg een voorproefje van wat deze nascholing jou kan bieden. Tijdens deze avond geven docenten van verschillende faculteiten een proefcollege waarbij jij gratis aan kan haken. Na het college is er nog ruimte om gezellig samen te borrelen en na te praten. Per college zijn 20 plekken beschikbaar, dus meld je snel aan!
 
 
 
 
 
 
Innovatietools
 
Aan de slag met e-modules in jouw onderwijs

Een e-module is een manier om leermateriaal online vorm te geven. Kenmerkend is dat het leermateriaal op een aantrekkelijke, afwisselende manier wordt gepresenteerd, bijvoorbeeld door naast tekst ook gebruik te maken van video's, foto's en illustraties. Wil jij ook aan de slag met e-modules in jouw onderwijs? Kom dan 15 juni naar de workshop. Je krijgt didactische tips en voorbeelden van e-modules, en hulp bij het ontwikkelen van een e-module. Ook is er aandacht voor de beschikbare tools die daarvoor binnen de UU beschikbaar zijn, zoals ULearning en Xerte. Lees vooral ook hoe docent Liesbeth Bijlsma Xerte inzette als voorbereiding op een verdiepend werkcollege met e-modules.
 
 
 
 
 
 
Oproep: op welk onderwijsthema vind jij dat er geïnnoveerd moet worden?
 
De Universiteit Utrecht hecht grote waarde aan een toekomstbestendige onderwijscultuur, gericht op kwaliteit en innovatie. Interfacultaire projecten die het onderwijs vernieuwen en verbeteren worden jaarlijks mogelijk gemaakt door het Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs (USO). De USO-beoordelingscommissie heeft recent weer vijf projecten gehonoreerd gericht op innovatie. Graag willen we binnen de onderwijsgemeenschap ophalen binnen welke thema’s er geïnnoveerd zou moeten worden. Welk thema zou volgens jou centraal moeten staan in de oproep voor USO-onderwijsinnovatieprojectvoorstellen? Laat het ons vooral weten.
 
 
 
 
 
 
Toolwijzer onderdeel van Teaching and Learning Collection
 
 
De toolwijzer, ontwikkeld door Educate-it, is vanaf nu onderdeel van de Teaching and Learning Collection (T&LC), de onderwijskennisbank van het CAT. Hierdoor kun je vanuit een onderwijstool direct linken naar relevante werkvormen, onderwijsinnovatieprojecten en kennisitems in de T&LC en andersom. Zo vinden docenten alle informatie op één plek. Bij iedere tool vind je een korte omschrijving, hoe je ermee aan de slag kunt, handleidingen en tips om de tool in te zetten en welke werkvormen er goed bij passen. Bij veel tools zijn daarnaast ook gebruikerservaringen van andere docenten en relevante onderzoeksgegevens opgenomen.
 
 
 
 
 
 
Samen door de swampy lowlands; zo houd je studenten gemotiveerd tijdens interdisciplinair onderwijs en CEL
 
 
Bij interdisciplinair onderwijs en community engaged learning (CEL) worden studenten flink uitgedaagd. Vaak ervaren ze dan ook een dip in motivatie. Judith Loopers (Onderwijsadvies & Training) beschrijft dit proces aan de hand van de zelfdeterminatie theorie, en geeft tips hoe je je studenten begeleidt door deze swampy lowlands.
 
 
 
 
 
 
Openbaar afrondingscollege Prof. Dr. Olle ten Cate
 
Prof. Dr. Olle ten Cate neemt afscheid van de universiteit met een openbaar afrondingscollege. Hij was sinds 1999 werkzaam bij de universiteit en benoemd als hoogleraar Medische Onderwijskunde. Van 2005 tot 2018 leidde hij het Expertisecentrum voor Onderwijs en Opleiding aan het UMCU en de laatste 10 jaar was hij vooral internationaal actief. Zijn afrondingscollege is getiteld ‘Health Professions Education: Retrospective and Prospective’. Meld je aan om dit college bij te wonen in Gasthuis Leeuwenbergh op donderdag 31 augustus om 16:15 uur.
 
 
 
 
Uit de docentencommunity TAUU
 
 
 
 
Uit de Teaching and Learning Collection
 
Informatierijke feedbackvragen

Bij feedback in het onderwijs wordt vaak veel aandacht besteed aan hoe je goede feedback kunt geven en wat kenmerken zijn van een effectieve feedbackboodschap. Echter, feedback is pas effectief als de ontvanger daarvan er daadwerkelijk iets mee wil, kan en doét. We willen dus geen passieve feedbackontvangers, maar actieve feedbackgebruikers. Lees meer over effectieve feedback in dit kennisitem geschreven door Renske de Kleijn. Renske verzorgt tijdens de aankomende Teaching and Learning Inspiration Days ook de keynote over feedback, schuif daar vooral aan!
 
 
 
 
 
 
CAT Events
 
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
Deze nieuwsbrief verschijnt elke maand. Stuur deze door naar iedereen die hier ook interesse in kan hebben.
En volg ons op Twitter: @CAT_UUcentre
 
Afmelden
Aanmelden
 
Contact
 
cat@uu.nl
www.uu.nl/cat
030 253 6638

Privacyverklaring