Coronavirus update 16 februari ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
  Read online
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Beste collega’s,

Dit is de coronavirus-update van 16 februari 2022.

Gisteravond heeft het kabinet versoepelingen aangekondigd. Daar zijn we blij mee. In onze samenleving gaat de komende weken veel weer open. We kunnen vaker naar de campus komen voor ontmoetingen en studentenorganisaties krijgen vanaf 25 februari écht ruimte voor allerlei activiteiten.

In deze update geven we meer informatie over hoe we om willen gaan met de versoepelingen. Laten we daarbij goed voor onszelf en elkaar blijven zorgen. We zitten in een fase met veel besmettingen, mensen in quarantaine en mensen die ziek worden. Dat heeft grote impact: thuis, op het werk en tijdens je studie. Het is daarom belangrijk om de basisregels te blijven volgen.

We vragen jullie om jezelf en elkaar tijd te geven bij de omschakeling die we gaan maken. Overleg wat dit voor jou betekent met je leidinggevende, in je team en met (mede)studenten en docenten. Stem verwachtingen onderling goed af. We zijn een organisatie met studenten en medewerkers die gewend zijn de lat hoog te leggen. Dat heeft mooie kanten, maar het is ook een valkuil. Als je ergens bezorgd over bent: spreek je uit.

Als College van Bestuur gaan wij ook zoeken naar een nieuwe balans tussen thuiswerken en op de campus zijn. Er is reden voor optimisme, maar realisme is ook nodig: corona is er nog steeds. We moeten zorgen dat we wendbaar zijn. We zijn er nog niet, maar we gaan nu gelukkig echt de goede kant op.

Met vriendelijke groet,
Het College van Bestuur,

Anton Pijpers, voorzitter
Margot van der Starre, vicevoorzitter
Henk Kummeling, rector magnificus
Merel Dekker, studentassessor
 
   
 
 
 
 Stand van zaken
 
 
 
 
Onderwijs: maximum van 75 personen in collegezaal vervalt
 
We zijn blij dat het maximum kan worden losgelaten. We zullen dit echter niet in alle gevallen per direct kunnen doorvoeren. Hiervoor vragen we begrip. Opleidingen bepalen zelf of, en zo ja, welke cursussen vanaf 21 februari met meer dan 75 personen op locatie kunnen doorgaan in plaats van online of hybride. Dat willen we natuurlijk graag, maar soms is dat rooster technisch niet mogelijk. Er kunnen ook andere redenen zijn om een cursus (deels) online aan te blijven bieden. Als een hoorcollege met meer dan 75 studenten op locatie gegeven wordt, is het advies om zorgvuldig na te gaan of het gestreamd of opgenomen kan worden voor studenten die in quarantaine zitten. Docenten communiceren zelf met hun studenten over eventuele aanpassingen. Voor blok 4 roosteren we zonder een maximumaantal studenten in de collegezalen.
 
   
 
 
 
 
Studieplekken
 
Voor studieplekken in de Universiteitsbibliotheken betekent de afschaffing van de maximale groepsgrootte dat vanaf 18 februari alle studieplekken weer beschikbaar zijn. Het reserveringssysteem voor die studieplekken blijft voorlopig actief. Op de studentenwebsite zie je waar je kunt studeren, hoe je een plek reserveert en welke regels gelden.
 
   
 
 
 
 
Thuiswerkadvies gewijzigd
 
De overheid heeft het thuiswerkadvies aangepast. Het advies is nu om thuis te werken als het kan en maximaal de helft van de werktijd op de universiteit te werken. Het is fijn om elkaar weer te kunnen zien en ontmoeten. We vragen je om met je team en leidinggevende in gesprek te gaan over het werken op de campus. Waarbij we zoals gezegd elkaar tijd en ruimte gunnen om de terugkeer naar kantoor zo goed mogelijk te laten verlopen.

Op termijn denken we aan een verhouding van gemiddeld drie dagen op de universiteit en twee dagen thuis. Dit is in lijn met de afspraken die in de CAO NU zijn gemaakt. Dit kan variëren. In de komende tijd komen we hier op terug.
 
   
 
 
 
 
Mondkapjes en 1,5 meter
 
Draag een mondkapje in de gebouwen. Alleen als je zit of 1,5 meter afstand kunt houden, mag het mondkapje af. Wij verwachten dat iedereen zich aan deze regels houdt. Deze regels wijzigen met ingang van 25 februari. Dan vervalt de mondkapjesplicht en de verplichte 1,5 meter afstand.
 
   
 
 
 
 
Medewerkers en studenten met een kwetsbare gezondheid
 
Medewerkers die vanwege gezondheidsredenen nog niet naar het werk kunnen komen terwijl het werk dit wel vraagt, kunnen in overleg met hun leidinggevende een passende oplossing zoeken. In het geval van docenten neemt de onderwijs- of opleidingsdirecteur hier een beslissing over. Voor studenten geldt dat zij het bespreken met hun studieadviseur als zij, vanwege hun gezondheid, niet bij het onderwijs (met aanwezigheidsplicht) op locatie kunnen zijn. Er is een Q&A over het onderwijs opgesteld voor meer informatie.
 
   
 
 
 
 
Dienstverlening in universitaire panden
 
We zitten in een periode met veel besmettingen en collega’s die in quarantaine zitten. Omdat er daarnaast gebrek is aan personeel op de arbeidsmarkt, lukt het mogelijk niet overal om de dienstverlening direct op het niveau te hebben dat je gewend was. We vragen om je begrip dat niet alles meteen kan doorgaan en doen er alles aan om je daar zo min mogelijk van te laten merken.
 
   
 
 
 
 
Academische plechtigheden, bijeenkomsten en evenementen
 
Het vervallen van 1,5 meter afstand en de maximale groepsgrootte heeft ook gevolgen voor academische plechtigheden. Met ingang van 18 februari mogen deze weer op locatie plaatsvinden zonder beperkende maatregelen. Recepties zijn mogelijk vanaf 25 februari.

Voor overige bijeenkomsten en evenementen is weer meer mogelijk binnen de openingstijden van de gebouwen. We geven daarbij prioriteit aan onderwijs-, onderzoek- en werkgerelateerde bijeenkomsten.

Kijk op onze evenementenpagina voor meer informatie over de geldende regels.
 
   
 
 
 
 
Parnassos en Olympos
 
Parnassos en Olympos krijgen vanaf 18 februari meer vrijheden. Voor meer informatie kijk je op de website van Parnassos en Sportcentrum Olympos.
 
   
 
 
 
 
Reizen naar het buitenland
 
De Universiteit Utrecht volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken op Nederland Wereldwijd. De coronasituatie in een land is niet langer doorslaggevend voor de kleur van het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s wegen weer mee. De quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland vervalt vanaf 25 februari. Kijk voor meer informatie op onze pagina over Internationaal reizen.
 
   
 
 
 
 
Quarantaineregels
 
De quarantaineregels veranderen vanaf 18 februari. Ben je positief getest op corona? Dan hoef je nog maar vijf dagen in quarantaine, in plaats van de huidige zeven. Je mag uit quarantaine als je 24 uur klachtenvrij bent. Bekijk de quarantainecheck van de overheid voor alle regels.
 
   
 
 
 
 
Vergader- en e-mailluwe weken
 
Ook in 2022 en 2023 heeft de UU een aantal vergader- en e-mailluwe weken aangewezen. In die weken zijn we aan het werk, maar vinden in principe geen vergaderingen plaats en wordt e-mailen beperkt. Kijk voor meer informatie op intranet.
 
   
 
 
 
 
Contact
 
coronavirus@uu.nl

Privacy statement
 
 
 
More information
St
uu.nl

Intranet

Students site