Centre for Academic Teaching and Learning - Nieuwsbrief 58 - Februari 2023 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
Nieuwsbrief Centre for Academic Teaching and Learning Februari 2023   LEES ONLINE
 
 
 
ENGLISH VERSION

Voeg info@mailings.uu.nl toe aan je veilige afzenders of adresboek om er zeker van te zijn dat je nieuwsbrieven van de Universiteit in de inbox ontvangt. Op http://veiligeafzender.nl/ lees je hoe je een e-mailadres toevoegt als veilige afzender in applicaties zoals Gmail, Outlook en Apple Mail.
 
 
 
Extra plekken OnderwijsFestival!
 
Nieuw ontwikkelaanbod voor docenten: over activerend onderwijs, motivatie en meer
 
 
 
ChatGPT in het onderwijs: kun je nog toetsen met take-home tentamens en essays?
 
 
De nieuwe chatbot ChatGPT is de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws geweest. Ook de invloed op het onderwijs wordt veel besproken, en met name wat de gevolgen zijn voor toetsing. Kun je studenten nog wel essays laten schrijven? En wat doen we met take-home tentamens die al gemaakt zijn? Kunnen we schrijfvaardigheden nog wel betrouwbaar toetsen? Toetsexperts en onderwijskundigen van de UU geven er antwoord op. Ook schreven ze een artikel over waar ChatGPT toe in staat is, en welke beperkingen er zijn.
 
   
 
 
 
 
 
Evenement interdisciplinair onderwijs op 16 maart
 
Het Programma Interdisciplinair Onderwijs (IDO) organiseert een evenement rondom de institutionele dimensie van interdisciplinair onderwijs. Het programma heeft de Finse onderzoekers Yuhzuo Cai en Antti Lonnqvist uitgenodigd om te komen spreken over hun onderzoek naar bestuurlijke rollen bij het opzetten en uitvoeren van interdisciplinaire onderwijsprogramma’s. Op dit evenement zal worden onderzocht hoe deze dynamiek op de UU tot uiting komt en wat we kunnen leren van Cai en Lonnqvist. Het evenement zal plaatsvinden op donderdag 16 maart 2023, in de Boothzaal in de universiteitsbibliotheek (Utrecht Science Park), van 12:00 tot 18:00 inclusief lunch vooraf en afsluitende borrel.
 
 
 
 
 
Innovatietools
 
 
Gespreksvaardigheden oefenen met DialogueTrainer

Wil jij dat je studenten kunnen oefenen met het voeren van gesprekken, bijvoorbeeld een slechtnieuwsgesprek of consult? Wellicht is DialogueTrainer dan iets voor jou! DialogueTrainer is een applicatie die kan worden ingezet als voorbereiding op het face-to-face oefenen van professionele gespreksvaardigheden. Docenten kunnen eenvoudig zelf een simulatie creëren waarin een virtueel personage op de keuzes van de student reageert, met zowel tekst als emotie, en feedback geeft. Meer weten? Kom naar de workshop op 16 maart en lees de ervaring van docent Richta IJntema die de tool centraal en grootschalig ingezet heeft binnen de opleiding Psychologie.
 
 
 
 
 
Universiteit Utrecht reikt eerste microcredentials uit
 
Op vrijdag 27 januari reikte de Universiteit Utrecht voor de eerste keer microcredentials uit. Een microcredential is een extra kwaliteitskeurmerk dat aantoont welke kennis, competenties en vaardigheden een cursist heeft opgedaan. De uitreiking is daarom een mooie stap om wettelijke erkenning te krijgen voor kortdurend onderwijs voor professionals. De ontvangers van de microcredential volgen een inleiding Nederlandse literatuurgeschiedenis bij hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse letterkunde Els Stronks. Deelnemers spijkeren vakinhoudelijke kennis bij, zodat ze zich hierna in kunnen schrijven voor een eerstegraads lerarenopleiding. Wil je meer weten over microcredentials?
 
 
 
 
 
Raak geïnspireerd voor het gebruik van games in jouw onderwijs
 
Gebruik jij al games in je onderwijs, of zou je hier graag mee aan de slag gaan? Sluit dan aan bij de Special Interest Group (SIG) bijeenkomst van de SIG Game Based Learning op 21 maart van 15:15-17:00 uur. Tijdens de bijeenkomst zullen drie collega’s voorbeelden laten zien van hoe zij al games in hun onderwijs gebruiken en hier meer over vertellen. Daarnaast zal er tijd zijn om ervaringen met elkaar uit te wisselen, te bespreken waar je tegenaan loopt en om te brainstormen over ideeën. Deze bijeenkomst vindt plaats op het Utrecht Science Park.
 
 
 
 
 
Future Learning Spaces: docenten en studenten willen graag meer!
 
Het is bekend dat interactief en activerend onderwijs een positieve invloed heeft op het leerproces en de leerresultaten. De inrichting van de onderwijsruimten spelen hierin een belangrijke rol: vanuit het project Future Learning Spaces zijn er diverse onderwijsruimten binnen de UU ontwikkeld die interactief en activerend onderwijs mogelijk maken. Inmiddels is er binnen Future Learning Spaces de nodige ervaring opgedaan en is er een evaluatiestudie uitgevoerd om resultaten inzichtelijk te maken, docenten en studenten beter te ondersteunen bij het gebruik van de ruimten en de ruimten nog verder te optimaliseren. Benieuwd naar de uitkomsten? Neem een kijkje in het rapport.
 
 
 
 
 
Studenten over Community Engaged Learning: “Het geeft je inzichten die je alleen nooit zou kunnen krijgen”.
 
De Universiteit Utrecht wil de samenwerking tussen docenten, studenten en maatschappelijke partners stimuleren. Deze onderwijsvorm, ook wel Community Engaged Learning (CEL) genoemd, wordt in steeds meer opleidingen toegepast. Hoe ervaren studenten deze manier van leren? En hoe is het voor docenten om deze samenwerking te begeleiden? Bekijk de antwoorden in deze video.
 
 
 
App voor docenten die onderwijs met externe partner organiseren
 
Aan de slag met wederkerigheid en maatwerk in onderwijs voor professionals
 
Uit de docentencommunity TAUU
 
 
 
Uit de Teaching and Learning Collection
 
 
Actieve werkvormen

Actieve werkvormen zorgen voor verhoogde betrokkenheid, motivatie en begrip bij studenten. Hoe kun je jouw studenten meer actief laten leren in jouw cursus? In de Teaching and Learning Collection staan veel actieve werkvormen beschreven die je kunt toepassen in je cursus, zoals Think-Pair-Share, waarbij studenten zowel individueel als samen nadenken over vragen, of Quescussion, waarbij er tijdens een discussie alleen vragen gesteld mogen worden in de vorm van een antwoord. Bekijk vooral welke werkvormen je in jouw onderwijs kunt toepassen.
 
 
 
 
 
CAT Events
 
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
Deze nieuwsbrief verschijnt elke maand. Stuur deze door naar iedereen die hier ook interesse in kan hebben.
En volg ons op Twitter: @CAT_UUcentre
 
Afmelden
Aanmelden
 
Contact
 
cat@uu.nl
www.uu.nl/cat
030 253 6638

Privacyverklaring