SIDRIK apotheken gezocht | TAPTOE symposium ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
  Lees online
 
 
 
 
  UPPER - onderzoek en onderwijs in de farmaceutische praktijk  
 
 
 
 
"Op maat" apotheekbezoek voor docenten Farmacie
 
 
Voor docenten binnen de opleiding Farmacie aan de Universiteit Utrecht is het van groot belang om een goed beeld van het werkveld te hebben. Zo kunnen ze studenten helpen het onderwijs te plaatsen binnen het vak van apotheker en zorgen dat het onderwijs beter aansluit bij de praktijk, ook door het geven van praktijkvoorbeelden. Sommige docenten missen echter de aansluiting met de praktijk, bijvoorbeeld omdat ze nooit in de apotheekpraktijk werkzaam zijn geweest, of omdat het lang geleden is dat ze praktiserend apotheker waren.

Graag willen we deze docenten de kans geven zich bij te scholen in de apotheekpraktijk. Een goede mogelijkheid om docenten een beter beeld van het werkveld te geven is door meeloop/-kijkmomenten in de ziekenhuisapotheek en/of openbare apotheek te organiseren.
Verschillende docenten hebben eerder al een apotheek bezocht, maar vanwege de coronasituatie is dit stil komen te liggen.

Vindt u het leuk om (incidenteel) een docent te ontvangen, een kijkje te geven in de apotheek en samen in gesprek te gaan over het opleiden van apothekers binnen de opleiding farmacie aan de UU? Dan vragen we van u:
  • Aan te geven voor welke specifieke expertise een docent bij u mee zou kunnen kijken (denk aan: medicatiereview, zorg voor een specifieke patiëntenpopulatie, bereidingstechnieken, etc);
  • 1 of 2 keer een docent te ontvangen en deze te begeleiden bij het vervullen van het leerdoel (denk aan: kennismaking, rondleiding en afspraken maken hoe aan het leerdoel gewerkt kan worden). De docent kan deels zelfstandig aan de slag kan door mee te kijken in de apotheek of te observeren.
 
 
 
 
 
 
 
Promotie Marle Gemmeke
De rol van de apotheek bij valpreventie
 
 
Op 25 mei 2022 verdedigde Marle Gemmeke haar proefschrift getiteld “The role of the community pharmacist in fall prevention: the ups and downs of implementation”. Tijdens de verdediging hiervan kwam opnieuw het belang van multidisciplinair samenwerken op dit gebied aan bod.
Het proefschrift met de aanbevelingen rondom valpreventie en de rol die de apotheker daarin kan spelen is hier te vinden.

Marle zal haar loopbaan voortzetten als docent verbonden aan de afdeling Farmacoepidemiologie & Klinische Farmacologie.
 
   
 
 
 
 
 
 
 
Implementatie sick day adviezen in de eerstelijnszorg
 
 
Eind 2021 en begin 2022 werd er vanuit het SIDRIK-project een interviewstudie uitgevoerd onder apothekers, huisartsen en medisch specialisten. Het doel van deze studie was om te onderzoeken wat er nu in de huidige praktijk al wordt gedaan aan sick day adviezen met betrekking tot veilig geneesmiddelgebruik en daarnaast wat er nodig zou zijn om sick day adviezen in de praktijk te implementeren.
Met behulp van de kennis die uit het interviewonderzoek naar voren is gekomen, is er recent een pilot studie gestart in twee apotheek-huisarts settings. In deze pilotstudie ligt de nadruk op het implementeren en evalueren van sick day adviezen in de eerstelijnszorg.

Met de informatie uit de pilot gaan wij in het najaar van 2022 starten met het groter uitrollen van sick day adviezen in de praktijk. Wij zoeken apothekers en huisartsen die hieraan willen deelnemen. Wat deelname en samenwerking inhoudt voor apotheker en huisarts staat weergegeven in de figuur hieronder. Er wordt een startbijeenkomst georganiseerd met apotheker en huisarts om afspraken te maken over de werkwijze van het project. Daarna wordt er geïdentificeerd wie de risicopatiënten zijn uit uw praktijk. Deze mensen worden actief voorgelicht met behulp van materialen gemaakt binnen het SIDRIK-project. Wanneer er een sick day-melding van een patiënt komt, wordt er snel gehandeld en indien nodig tijdelijk medicatie aangepast.
Alle deelnemers worden ondersteund door onderzoekers van de UU. Voor de start bieden wij een geaccrediteerde e-learning/training aan, we stemmen een draaiboek voor de uitvoer met u af en na afloop voeren we een evaluatie uit.

Bent u apotheker of huisarts en lijkt u het interessant om in het najaar 2022 mee te doen aan het implementeren van sick day adviezen in uw praktijk? Neem dan contact op via de knop hieronder.
 
 
 
 
 
  De figuur is een schematische weergave van de werkwijze in het SIDRIK-project: implementeren van sick day adviezen in de eerstelijnszorg.

Wat zijn sick day adviezen?
Sick day adviezen zijn het tijdelijk aanpassen van medicatie gedurende dagen waarop er risico is op uitdroging voor een patiënt die hier vatbaar voor is. Voornamelijk oudere patiënten met een verminderde nierfunctie én risicomedicatie in gebruik, hebben een verhoogd risico op medicatie gerelateerde problemen en uitdroging bij bijvoorbeeld braken, koorts, diarree of een hittegolf.
 
 
 
 
 
 
Digitale innovaties voor therapietrouw?
Vragenlijst voor apothekers
 
 
Er komen steeds meer digitale innovaties op de markt die patiënten ondersteuning bieden bij het gebruik van geneesmiddelen, bijvoorbeeld elektronische medicijndoosjes die innamemomenten registreren en smart-inhalers met ingebouwde sensoren om de inhalatietechniek te monitoren. Inmiddels is er ook voor injecteerbare medicatie een slimme injectienaaldencontainer op de markt gebracht, die het gebruik van deze medicatie in real-time kan monitoren.

Er is nog weinig bekend over hoe apothekers aankijken tegen deze digitale innovaties om therapietrouw te identificeren, monitoren en bevorderen. Om hier meer inzicht in te krijgen, doen de Rijksuniversiteit Groningen en het Nivel onderzoek naar de adoptie en implementatie van digitale innovaties binnen de openbare apotheek. Graag nodigen wij u uit om mee te doen aan ons vragenlijstonderzoek.
Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 15-20 minuten. Uw antwoorden worden vertrouwelijk behandeld. Bij vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Anna Christina Sowma (masterstudent Farmacie RUG).
 
 
 
 
 
 
 
Behandeling van constitutioneel eczeem
Vragenlijst voor apothekers en apothekersassistenten
 
 
Bij UPPER voeren we veel onderzoek uit naar het verbeteren van de behandeling bij eczeem.
Vanuit het Erasmus MC wordt ook onderzoek gedaan naar de zorg voor kinderen met eczeem. Onderdeel van het onderzoek is het in kaart brengen van de behandeling en voorlichting die zorgverleners aan (ouders van) kinderen met eczeem geven. Apothekers en apothekersassistenten kunnen hieraan bijdragen door in ca. 10 minuten een korte vragenlijst in te vullen via de knop hieronder.
 
De antwoorden op de vragenlijst geven inzicht in de voorlichting die mensen met eczeem krijgen. Uiteindelijk zullen de resultaten van het onderzoek helpen de zorg voor kinderen met eczeem te verbeteren.
 
 
 
 
 
 
 
TAPTOE Symposium
 
16 juni 18:30-21:00, Muntgebouw, Utrecht
Tijdens dit symposium zullen de eerste bevindingen van het TAPTOE consortium dat in 2019 is gestart worden gepresenteerd. Accreditatie is toegekend voor apothekers en huisartsen. U kunt zich nu aanmelden.
 
   
 
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie bent van UPPER en/of eerder de UPPER-Actueel van ons heeft ontvangen.
U kunt zich afmelden via de knop hieronder.

For non-Dutch speakers:
You can unsubscribe from this newsletter by using the 'Afmelden' button below.
 
Afmelden
Aanmelden
 
Contact
 
UPPER, Departement
Farmaceutische Wetenschappen
Universiteitsweg 99
3584 CG Utrecht

Eindredactie: Daphne Philbert

Stuur ons een e-mail
www.uu.nl/upper

Privacyverklaring
 
Twitter