‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
Nieuwsbrief mei 2021-Ioniserende Stralen Practicum   Lees online
 
 
 
 
 
Welkom
 
Het afgelopen jaar hebben we veel positieve emails van jullie gekregen. Allemaal vonden jullie het fijn dat het ISP, ondanks de COVID maatregelen door kon gaan. Wij hebben het in ieder geval als erg prettig ervaren.

Het was soms een uitdaging om aan alle eisen van de overheid, de scholen en die van de universiteit te voldoen. Het heeft ook geleidt tot leuke en bijzondere practica en practicumlocaties, zoals een bibliotheek, een aula en zelfs het provinciehuis van Zuid Holland.
Gelukkig is het overal gelukt om het practicum veilig te kunnen verzorgen. 

In deze nieuwsbrief:
  • Tips voor het aanmelden voor 2021 / 2022
  • Afsluiting schooljaar
 
   
 
 
 
 
Voorbereiden/aanmelden Stralenpracticum 2021/2022
 
 
Ook dit jaar willen we de scholen de gelegenheid geven om vanaf 1 juni 2021 een aanvraag in te dienen voor het mobiele practicum. Op deze manier kan het practicum in de jaaragenda van de school worden opgenomen. We verwachten een toename in het aantal aanmeldingen doordat diverse scholen een inhaalslag gaan maken.
We willen jullie daarom met klem vragen om zo'n groot mogelijke periode aan te geven, op die manier kunnen we zo veel mogelijk scholen helpen. Denk ook eens aan de mogelijkheid om het practicum in mei of juni te doen met 4 HAVO en/of 4/5 VWO. Het is wel noodzakelijk dat de alle lesstof dan is behandeld wat voor sommige methodes betekend dat het hoofdstuk verplaatst moet worden.

We merken dat het soms lastig is om een passend rooster te maken op de dag van het practicum. Bij de eerste mailing zullen we daarom een concreet voorstel doen en daarbij aangeven hoe laat wij aanwezig kunnen zijn. Op die manier, kan in overleg met de practicumdocent, een tijdsschema voor de practicumdag worden gemaakt.

Een aantal tips:
  • Maak de groepen niet te groot, maximaal 32 leerlingen (afhankelijk van de mogelijk nog geldende Covid-Maatregelen)
  • Twee lesuren voor een practicum is prima met een maxiumum van 120 minuten
  • Verlang niet te veel experimenten, tijdsdruk blijkt een negatieve factor in de motivatie van de leerling. Daarnaast is het werktempo van de leerlingen omlaag gegaan te zijn tijdens Corona.
  • Denk ook eens aan de open/onderzoeksvariant.
  • Laat de leerlingen gelijk de experimenten uitwerken. Hierdoor weten de leerlingen nog exact waar ze mee bezig waren en verloopt de verwerking effectiever. 

Via de link hieronder kunt u zich aanmelden voor een bezoek van het ISP. Ook hier nog een aantal tips:
  • Meldt natuurkunde collega's ook aan voor de nieuwsbrief. Dan krijgen meerdere docenten/toa's op school onze informatie.
  • Geef bij "telefoonnummer contactpersoon" het nummer op van iemand die op de practicumdag zelf goed bereikbaar is. Wij bellen dit nummer namelijk wanneer we arriveren op de school of als er onderweg problemen zijn.
  • Mocht het vanuit school, ivm het jaarroostebr, noodzakelijk zijn, meldt u zich dan binnen twee weken (dus voor 15 juni 2021) aan. Wij proberen dan voor eind juni te laten weten welke dag we hebben gereserveerd.
 
 
 
 
 
Vaste practicumzaal Minneart gebouw 2021/2022
 
Ook dit jaar openen we weer de practicumzaal in het Minneart. In deze zaal zijn naast de standaard ISP experimenten ook een aantal extra experimenten beschikbaar. Daarnaast zijn er hier mogelijkheden om het stralenpracticum te combineren met bijvoorbeeld het Bovenbouwpracticum Natuurkunde of de Botanische tuinen. Zie ook onze website.

Het vaste practicum in het Minneartgebouw is weer beschikbaar vanaf 9 november 2021. De inschrijving hiervan opent op 15 september 2021.
 
 
 
 
 
Stralende Week
 
Waarschijnlijk zal er ook dit jaar weer een stralende week zijn. In deze week kunt u, samen met uw leerlingen een Nucleaire installatie bezoeken en daarnaast ook op dezelfde locatie het stralenpracticum uitvoeren. Nucleair Nederland bekijkt momenteel welke van de bedrijven dit jaar kan mee doen. Hou hiervoor ook onze website in de gaten.
 
 
 
 
 
Afsluiting schooljaar
 
Het was voor iedereen een bijzonder schooljaar. Online lessen, lege klaslokalen. Wij waren dan ook erg blij dat er een uitzondering was voor examenkandidaten, en we voor hen op een veilige manier het practicum gewoon konden aanbieden. Later in het jaar konden we de practica gelukkig ook weer voor de andere klassen hervatten.

Naast onze schoolbezoeken zijn we ook bezig geweest met andere werkzaamheden. Zo zijn de werkbladen vernieuwd, is er een nieuwe practicumleider aan de slag gegaan, en loopt er een onderzoek naar de motivatie en autonomie onder leerlingen bij de open variant van het practicum.

Tijdens de zomervakantie zitten wij ook niet stil. Zo krijgen alle drie de practicumsets een opknap- en schoonmaakbeurt, en worden in sommige gevallen de kisten opnieuw van een laklaag voorzien, of zelfs compleet vervangen. Zo zorgen we ervoor dat we volgend schooljaar weer met een frisse start op pad kunnen. We hopen dit dan natuurlijk weer als van ouds te kunnen doen, zonder (al te veel) maatregelen. Wij kijken er in ieder geval naar uit om iedereen weer te kunnen bezoeken!

Wij willen iedereen bedanken voor de flexibiliteit, het meedenken, en uiteraard de leuke en leerzame dagen die we dit jaar hebben gehad.
 
 
 
 
Belangrijk!
 
Bij de vorige nieuwsbrief kregen we van bijna 10% van de e-mailadressen een foutmelding. Meestal betekent dit dat de contactpersoon niet meer op de school werkt of een andere functie heeft.

Zorg ervoor dat u onze uitnodiging blijft ontvangen ook bij het wisselen van het contactpersoon. Voeg daarom een sectie emailadres of meerdere collega's toe aan de mailinglijst van onze nieuwsbrief.
 
 
 
AANMELDEN ISP NIEUWSBRIEF
 
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
Dit is een nieuwsbrief van het Ioniserende Stralen Practicum van de Universiteit Utrecht. U kunt zich aanmelden of afmelden via de links hieronder. Attendeer ook uw collega's op deze nieuwsbrief.
 
Afmelden
Aanmelden
 
Contact
 
030 253 1178
science.isp@uu.nl
www.stralenpracticum.nl

Privacyverklaring