Over de onrust in de bankenwereld, de wereldwijde klimaatagenda en pensioenfondsen ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
  View this email in your browser
 
 
Header Sustainable Finance Lab
 
 
NIEUWSBRIEF MEI 2023
 
 
 
 
De weg uit de financiële crisis
 
Donderdag 30 maart bespraken we tijdens een publieksavond in Pakhuis de Zwijger de weg uit de financiële crisis. Een avond over bankenbuffers, regelgeving, bankenbalansen, schaduwbanken, de digitale euro, schulden, sociale ongelijkheid en meer. Met Anat Admati, Arnout Boot, Myriam Vander Stichele, Marc Roovers, Dirk Bezemer, Vera Vrijmoeth, Edward Feitsma, Jens van 't Klooster en Rens Van Tilburg. Heb je het gemist? Kijk het hier terug.
 
   
 
 
 
 
SFL-leden over financiële stabiliteit
 
SLF-leden Dirk Bezemer, Arnoud Boot en Mark Sanders stellen in een opiniestuk in NRC dat we een publiek verankerd betaal- en spaarsysteem nodig, los van banken die kredieten verlenen aan bedrijven. De digitale euro, een betaalrekening bij de centrale bank wordt hier als mogelijkheid besproken. SFL-lid Rens van Tilburg pleitte hier ook voor tijdens een interview over het kunstwerk ‘het waterwerk van ons geld’ van Carlijn Kingma, waar toekomstige scenario’s voor ons geldsysteem uitgewerkt zijn. Verder waren SFL-leden Arnout Boot en Harald Benink beiden te gast bij BNR Big Five, en spraken zij over de huidige onrust in de bankenwereld.

Een andere discussie is die van buffers en het versterken van de Basel III regelgeving. SFL heeft de open inbreng van Finance Watch over de Basel III implementatie ondertekend. In deze inbreng pleiten ze voor hogere buffers, versterking van de resolutie regels en voor de integratie van klimaatrisico’s in het prudentiële raamwerk.
 
   
 
 
 
 
Bankentoezicht en klimaatrisico's
 
Afgelopen maand organiseerden SFL en het New Economics Foundation een virtuele roundtable over het integreren van klimaat in het toezicht raamwerk. Verschillende centrale bankiers en maatschappelijke organisaties namen deel aan deze discussie. De groep erkende dat klimaatrisico’s serieuze risico’s zijn die zich op de korte termijn kunnen manifesteren. En ook dat deze risico’s thuishoren in toezicht. Over de beste manier om deze risico’s te integreren in het prudentiële raamwerk was nog geen overeenstemming. Deze discussie wordt nog vervolgd. SFL-lid Seraina heeft eerder dit jaar een paper gepubliceerd waarin ze de noodzaak voor macroprudentieel toezicht op klimaatrisico’s beschrijft en een overzicht geeft van de verschillen instrumenten.
 
   
 
 
 
 
De gevaarlijke optimistische klimaatagenda
 
SFL-medewerkers Sara Murawski, Rens van Tilburg en Anna Ghilardi schreven een stuk over de huidige wereldwijde financiële klimaatagenda. Juist in arme landen is extra geld nodig voor klimaatmitigatie en adaptatie. Daarbij wordt er nu van uitgegaan dat de komende jaren snel veel geld gevonden kan worden via publiek-private financiering (blended finance) en eigen inkomsten van ontwikkelingslanden (domestic resource mobilization). Hierdoor blijven alternatieven buiten beeld en dreigt het huidige tekort aan financiering te blijven bestaan. De volgende blog zal in gaan op de mogelijke oplossingen en alternatieven. Zie ook onze publicatie van vorig jaar over hoe de Special Drawing Rights van de IMF een oplossing kunnen zijn voor klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden.
 
   
 
 
 
 
Een duurzame eurozone
 
In de huidige discussie over vernieuwing van de Europese begrotingsregels speelt de noodzaak voor duurzame investeringen een nog altijd ondergeschikte rol. Daardoor neemt de kans toe dat klimaatverandering in de toekomst de overheidsbegroting hard zal raken. In de SFL-position paper staan voorstellen om de Europese begrotingsregels verder te vergroenen en veerkrachtiger te maken. SFL-onderzoeker Sara Murawski had ook haar primeur in the Financial Times met een ingezonden brief over het Europese begrotingsbeleid. Samen met andere ondertekenaar stelt ze dat het bezuinigingsbeleid contraproductief werkt en dat juist prioriteit gegeven moet worden aan sociale, economische en ecologische investeringen. Kijk hier ook de uitzending van de Nieuwe Wereld terug waarin Harald Benink in gesprek gaat met Hans Hoogervorst over de bankensector en de relatie met de hoge schulden in de eurozone.
 
   
 
 
 
 
Circulaire pensioenbeleggingen
 
SFL doet onderzoek naar de vraag of pensioenfondsen met hun private beleggingen de transitie naar een circulaire economie kunnen versnellen. Op 13 juni presenteert SFL-medewerker Gerdie Knijp de resultaten van dit onderzoek tijdens een bijeenkomst voor pensioenfondsbestuurders georganiseerd door de Pensioenfederatie. Ben je werkzaam in de pensioensector en geïnteresseerd om deel te nemen? Meld je dan hier aan.
 
   
 
 
 
 
Sustainable Pension Investment Lab
 
Woensdagmiddag 31 mei organiseert het Sustainable Pension Investment Lab (SPIL) een interactieve sessie voor pensioenbestuurders over lange termijn beleggen. Hoe heel concreet invulling te geven aan de transitie naar meer geconcentreerde portefeuilles waarmee meer actief kan worden belegd? Deze sessie vindt plaats bij PGGM in Zeist van 13:30 tot 17:00. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Ben jij pensioenbestuurder en geïnteresseerd om deel te nemen? Stuur een email naar sustainablefinancelab@uu.nl. Verder presenteerde SPIL-lid Marcel Jeucken op 4 april tijdens een webinar van de Pensioenfederatie over impact investeringen.
 
   
 
 
 
 
De relevantie van Marx
 
In de NRC Podcast 'Tussen de regels' vertelt SFL-lid Esther-Mirjam Sent waarom de inzichten van Karl Marx nog altijd relevant zijn. In Das Kapital waarschuwde Marx bijvoorbeeld al voor de uitwassen van het financiële stelsel. Hoe met geld geld gemaakt wordt en hoe speculeren niets te maken heeft met de productie van goederen en arbeidsprocessen. Exemplaren van Das Kapital waren dan ook niet aan te slepen na de financiële crisis in 2008.
 
   
 
 
 
 
Contact
 
Sustainable Finance Lab
Kriekenpitplein 21
3584 EC Utrecht
Netherlands
 
Afmelden
Aanmelden
 
Colofon
 
U ontvangt dit bericht, omdat u hebt aangegeven interesse te hebben in de activiteiten van het Sustainable Finance Lab.