Voorlichting in bachelorcursus | Marcel Bouvy departementshoofd ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
  Lees online
 
 
 
 
  UPPER - onderzoek en onderwijs in de farmaceutische praktijk  
 
 
 
 
Bachelorcursus Leren van de patiënt afgerond
Winnaars beste voorlichtingsproducten
 
Onlangs is de bachelor keuzecursus Leren van de patiënt weer afgerond. In de cursus hebben 29 studenten in 6 groepjes gewerkt aan een voorlichtingsproduct voor een externe opdrachtgever (drie openbaar apothekers). Per opdracht ontwikkelden twee groepjes het volgens hun meest geschikte voorlichtingsproduct. In een pitch aan het einde van de cursus presenteerden zij de producten aan een jury. Per opdracht werd een winnend groepje aangewezen. Zij hadden de jury het meest overtuigd dat het door hun ontwikkelde product het beste idee was.
Hieronder een impressie van de winnende producten.
 
   
 
 
 
 
Schurft in het asielzoekerscentrum
 
 
De opdrachtgever wilde graag materiaal om de asielzoekers die in de apotheek komen te informeren over schurft en wat je er tegen kan doen. Belangrijk was dat iedereen in de doelgroep deze informatie zou moeten kunnen lezen en begrijpen. Het winnende groepje, met de studenten Tassnim El Badoui, Demi van der Gouw, Semure Güneş, Puya Rezaie en Kevin Wieman, had duidelijke filmpjes gemaakt met geschreven tekst in acht verschillende talen (opgesteld met native speakers), die op schermen in verschillende ruimtes kunnen worden getoond en op websites kunnen worden geplaatst.
 
   
 
 
 
 
 
Krentenbaard bij kinderen
 
 
Studenten Inez den Besten, Sabine Heeren, Lotte van Loo, Eveline van der Sar en Laura Tijs ontwikkelden voor hun opdrachtgever een flyer voor ouders, die in de apotheek kan worden meegegeven. Hierin staan voor ouders duidelijke informatie en tips voor als hun kind krentenbaard heeft. In de flyer staat een QR-code die leidt naar een filmpje dat de studenten specifiek voor kinderen van ongeveer 6 jaar hebben gemaakt. In het filmpje praten twee kinderen met elkaar over krentenbaard en legt ook een dokter uit wat het is en wat je wel en niet moet doen.
 
   
 
 
 
 
 
Seborroïsch eczeem
 
 
De opdrachtgever wilde graag een voorlichtingsproduct waarin werd uitgelegd wat seborroïsch eczeem is en hoe je het kunt behandelen. Studenten Susmita Dey, Mounir Achamlal, Roy Hoogendoorn, Joost van den Brink en Sezer Öztürk hebben een uitgebreide folder gemaakt voor patiënten die deze diagnose hebben gekregen en medicatie komen ophalen. Hierin staan ook duidelijke (niet-medicamenteuze) tips voor het verminderen van klachten en veelgestelde vragen. Daarnaast hebben zij slides met beknopte, overzichtelijke informatie gemaakt, die op een scherm in de apotheek kunnen worden getoond.
 
   
 
 
 
 
 
 
 
Terugblik recente symposia in Utrecht
FIP Pharmacy Practice Research meeting
 
Op 4 & 5 juli vond de FIP Pharmacy Practice research meeting plaats in Utrecht, georganiseerd door de Hogeschool Utrecht (Rob Heerdink) en de Universiteit Utrecht (Marcel Bouvy). Deze bijeenkomst was bedoeld voor promovendi en hun begeleiders. Er namen onderzoekers deel uit de hele wereld. Fijn om dit weer live te kunnen doen. Tijdens verschillende workshops werkten de deelnemers samen aan thema’s als “Communicating your research”, “Qualitative research” en “Implementation research”. Daarnaast hadden deelnemende promovendi de mogelijkheid hun werk te presenteren tijdens een 3 minuten pitch presentatie of een poster.
 
   
 
 
 
 
KNMP voorjaarscongres
 
 
Op dinsdag 5 juli vond het KNMP voorjaarscongres in Utrecht plaats, met als thema de farmaceutische zorg voor kinderen. Prof. dr. Aukje Mantel, verbonden aan onze afdeling Farmaco-epidemiologie en Klinische Farmacologie, fungeerde als dagvoorzitter. Ook droegen verschillende onderzoekers verbonden aan UPPER bij aan het symposium en deelden zij hun kennis en ervaring rondom dit thema.

Tijdens één van de lunchworkshops “Parels van het PRISMA symposium”, werd onderzoek van onderzoekers in de farmaceutische praktijk gepresenteerd. Waaronder Rian Lelie, Tristan Coppes, Marle Gemmeke en Laura Schackmann, die allen promotieonderzoek uitvoeren binnen de farmaceutische praktijk.

Ellen Koster ging tijdens een korte pitch presentatie in op de verbetering van de zorg voor kinderen met eczeem, gebaseerd op de resultaten van ons eerdere OKEE-project (zie ook: https://okee.sites.uu.nl).
Kern van dit verhaal: Samen leren smeren! Het is van groot belang dat alle bij de behandeling betrokken zorgverleners up-to-date kennis hebben, dezelfde informatie verstrekken en begeleiding van patiënten niet laten beïnvloeden door hun eigen opvattingen over medicijnen. We hopen de komende periode een vervolg aan dit project te geven.
 
   
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie bent van UPPER en/of eerder de UPPER-Actueel van ons heeft ontvangen.
U kunt zich afmelden via de knop hieronder.

For non-Dutch speakers:
You can unsubscribe from this newsletter by using the 'Afmelden' button below.
 
Afmelden
Aanmelden
 
Contact
 
UPPER, Departement
Farmaceutische Wetenschappen
Universiteitsweg 99
3584 CG Utrecht

Eindredactie: Daphne Philbert

Stuur ons een e-mail
www.uu.nl/upper

Privacyverklaring
 
Twitter