U-Talent nieuwsbrief december 2021 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
  Bekijk deze nieuwsbrief in je browser
 
 
 
 
Nieuwe U-Talent Talks over Biodiversiteit en een kijkje achter de schermen bij Girls Club WIN. Verder in de nieuwsbrief: het Thesissymposium komt er aan!
 
 
 
   
 
 
 
 
 
Safe the Date: U-Talent Conferentie
 
We zijn onzettend verheugd om te kunnen mededelen dat we dit jaar weer een conferentie hopen te organiseren! Afhankelijk van de mogelijkheden rondom de coronamaatregelen vindt op dinsdag 12 april 2022 de jaarlijkse U-Talent conferentie plaats voor alfa-, bèta- en gamma-docenten. Het wordt een conferentie vol inspirerende workshops en de mogelijkheid om elkaar weer te zien, te spreken en kennis en ervaringen uit te wisselen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
U-Talent College
 
In september 2020 startte de groep U-Talent College. Uiteindelijk hebben 36 talentvolle leerlingen het traject, naast hun havo-opleiding, succesvol afgesloten. Op de slotavond op 2 november werd het felbegeerde certificaat ondertekend. Daarvoor moest nog één hindernis genomen worden: de presentatie van het project voor een publiek bestaande uit ouders, familie en groepsgenoten.
 
 
 
 
 
 
 
DUDOC-Bèta Promotieonderzoek
 
DUDOC staat voor Didactisch Universitair onderzoek van DOCenten naar vernieuwing van de bètavakken. Het programma richt zich op eerstegraads bevoegde docenten in het voortgezet onderwijs (vo) die vakdidactisch onderzoek willen doen in de bètavakken. Het programma maakt het voor docenten mogelijk om lesgeven te combineren met promotieonderzoek (circa 0,4 fte).
 
 
 
 
 
 
 
Project Vakoverstijgend Rekenonderwijs
 
Waarom hebben zoveel leerlingen moeite met rekenen? Waarom vinden veel leerlingen rekenen met procenten zo lastig? Een deel van deze problemen wordt veroorzaakt door de verschillen tussen de vakken. Bij het Project Vakoverstijgend Rekenonderwijs proberen ze dit op te lossen door een standaard verhoudingstabel te ontwikkelen voor verschillende vakken. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thesissymposium
 
Hoe moeilijk is een puzzel, een duurzame woonomgeving, plastic afval afbreken, CO2 omzetten in bruikbare materialen, maar ook antilichamen uit Lama’s isoleren, slaaponderzoek of een cybersecurity escaperoom ontwerpen; dit is een greep uit de meer dan 30 onderwerpen waar de leerlingen van de U-Talent Academy van de jaarklas 2022 dit jaar in hun thesisonderzoek mee aan de slag zijn gegaan. Dit alles onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Utrecht of het UMC, én een docent van U-Talent. Nieuwsgierig naar de resultaten van deze onderzoeken? Op 1 februari 2022 zullen de thesisgroepjes via filmpjes en toelichting hun werk presenteren.
 
 
 
 
 
 
 
Forensisch tekstonderzoek
 
In de masterclass Forensisch tekstonderzoek, georganiseerd door U-Talent alfa-gamma, gingen de leerlingen aan de slag met tekstanalyse. Samen met docent Els Stronks (hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse letterkunde) kropen ze in de huid van een tekstonderzoeker, door met digitale tools te proberen de auteur van teksten te achterhalen. Een inspirerende dag die erg leerzaam was voor de leerlingen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GirlsClub WIN
 
Afgelopen mei is het tweede cohort GirlsClub Wiskunde, Informatica en Natuurkunde (WIN) van start gegaan. Dit schooljaar komen de meiden van de GirlsClub WIN drie dagen samen: in oktober, december en maart. Elke bijeenkomst draait om minimaal een van de drie schoolvakken. De eerste twee bijeenkomsten zijn inmiddels geweest, en de volgende is helaas alweer de laatste voor dit cohort.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
U-Talent Academy
 
In oktober hebben U-Talent Academy VWO5 – leerlingen meegedaan aan een nieuwe module. De module, genaamd “Food & Biotechnology – The Good, the Bad and the Complex”, is tot stand gekomen door een samenwerking van Dr. Declan Cathcart en Andrea van Bruggen MSc. Leerlingen gingen aan de slag met onderwerpen als Shiga-toxin-eiwitten, 3D-visualisatie en massaspectrometrie.
 
 
 
 
 
 
 
Hannover Messe Challenge 2022
 
De organisatie van de Hannover Messe Challenge, de grootste technologische schoolreis, is opgestart. Vanwege de huidige situatie rondom corona en het onvoorziene verloop ervan, zal er eind januari een besluit genomen worden of het evenement daadwerkelijk kan doorgaan. De scholen worden hierover via de website, email en nieuwsbrieven geïnformeerd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Doe mee aan het PWS-onderzoek
 
Er wordt veel van jou als begeleidende docent verwacht tijdens het PWS-proces, terwijl de werkdruk in het examenjaar al hoog ligt. Tijdens haar promotie zoekt Kim Blankendaal daarom naar manieren om de begeleiding in het PWS-proces te ondersteunen. Hiervoor is het nodig dat ze bestaande PWS-verslagen kan analyseren. Wil je haar hierbij helpen?
Ben je scheikunde- en/of natuurkundedocent(e) en begeleid je dit schooljaar PWS-onderzoeken op het vwo? Dan zou het Kim enorm helpen als je de gemaakte PWS-verslagen anoniem met haar deelt.
 
 
 
 
 
 
 
   
Logo's partners U-Talent
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
U ontvangt deze mail omdat u zich heeft aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Sinds kort hebben wij ook een LinkedIn groep.
 
Afmelden
Aanmelden
 
Contact
 
u-talent@uu.nl
www.u-talent.nl


Privacyverklaring