praktijkonderzoek in keuzecursus | afscheid Ellen Koster ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
                                                           
  Lees online
 
 
 
 
  UPPER - onderzoek en onderwijs in de farmaceutische praktijk  
 
 
 
 
Keuzecursus Farmaceutisch praktijkonderzoek
Best beoordeelde rapportage gaat over gesprek vitamine D in de apotheek
 
Onlangs is de cursus Farmaceutisch praktijkonderzoek ter verbetering van patiëntenzorg weer afgerond. In deze cursus (5 weken) hebben 6 groepjes studenten onder begeleiding een klein praktijkonderzoek ontworpen en uitgevoerd binnen het hoofdthema zelfzorg.

Studenten kozen veelal actuele onderwerpen, zoals informatiebehoefte onder studenten over schurft, behoefte aan tools bij apothekersassistenten voor het gesprek over de vitamine D vergoeding, en voorlichting bij aflevering van xylometazoline neusspray. Na het opstellen en presenteren van het onderzoeksprotocol hebben de studenten zelf hun data verzameld via vragenlijsten, interviews of checklists. Dit deden zij bij patiënten/consumenten, drogisten en/of apotheken. De resultaten werden vervolgens kwalitatief of kwantitatief geanalyseerd en gepresenteerd in een zelfgekozen rapportagevorm. Zo zijn er dit keer posters, factsheets en artikelen voor professionals gemaakt.

Aan het einde van de cursus beoordeelden zowel studenten als docenten alle rapportages. De best beoordeelde rapportage betrof een artikel dat zou passen in het Pharmaceutisch Weekblad, dat ging over wat apothekersassistenten nodig hebben bij het gesprek met de patiënt over het wegvallen van de vergoeding voor vitamine D. Het winnende groepje vertelt in deze nieuwsbrief over de ervaringen.
 
   
 
 
 
 
 
 
 

Hoe zijn jullie op dit onderwerp gekomen?
"Na een brainstormsessie kwam al snel het onderwerp over vitamine D ter sprake, omdat dit actueel is en een aantal van ons er ook al mee te maken hadden gehad in de openbare apotheek. Het feit dat vitamine D niet meer vergoed wordt zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de patiënt, aangezien hij/zij nu opeens nóg iets uit eigen zak moet betalen. Maar ook de apothekersassistenten zullen het gaan merken, want zij moeten het nieuwe beleid overbrengen aan de patiënt.
Wij waren nieuwsgierig hoe het overbrengen van dit ‘negatieve’ nieuws optimaler kan. Vandaar ook onze vraag wat voor tools apothekersassistenten kunnen gebruiken om hierover beter in gesprek te gaan met de patiënt."
 
 
 
 
 
 
 
Samenwerking AMP & UPPER
Eerste peilingen met patiëntenpanel afgerond
 
 
Sinds 2021 is er een samenwerking tussen de afdeling Farmaco-epidemiologie & Klinische Farmacologie en AMP Onderzoek & Advies (zie ook eerdere nieuwsbrief).
AMP beheert een patiëntenpanel met mensen die zich vrijwillig hebben aangemeld via hun eigen apotheek, om hun ervaringen met de farmaceutische zorg te delen.

Inmiddels zijn met de hulp van dit panel verschillende vragenlijstonderzoeken uitgevoerd, naar:

- Geneesmiddelgebruik en contact met de apotheek tijdens de corona-uitbraak
- Contact over geneesmiddelgebruik (bij ziektedagen) in geval van wel/geen verminderde nierfunctie
- Meningen over medicatiebeoordelingen door de apotheek m.b.v. een app
- De behandeling van huidklachten
- Pijn en de behandeling van pijn (en in het bijzonder met opioïden)

Op de website van AMP wordt na afronding van het onderzoek een samenvatting van de resultaten geplaatst, als terugkoppeling naar de panelleden.
 
 
 
 
 
 
 
ESPACOMP congres in Berlijn
 
 
Op 18 november was het de dag van de therapietrouw. Een dag om even extra stil te staan bij het belang van goed geneesmiddelgebruik voor veilige en doelmatige therapie.
Toevallig viel deze dag dit jaar samen met het ESPACOMP congres in Berlijn. Tijdens het congres werd nagedacht over vragen als: Welke innovaties zijn er? Wat is van belang bij implementatie ervan? Hoe kunnen zorgverleners en patiënten hier samen in optrekken?

Vanuit UPPER waren we daar ook aanwezig: Marcel Bouvy opende het congres met een lezing over therapietrouw, Tristan Coppes deelde de ervaringen van patiënten met medicatiemanagement tijdens sick days, en Ellen Koster presenteerde een poster over het student - patiënt buddyproject (maatjestraject) in de master Farmacie.
 
   
 
 
 
 
 
 
 
Promotie Rian Lelie-van der Zande
 
 
Op 23 november verdedigde Rian Lelie-van der Zande met succes haar proefschrift "The role of the community pharmacist in minor ailments. Focus on uncomplicated urinary tract infection in women". Voorafgaand aan de verdediging was er een symposium rondom het thema zelfzorg waarbij verschillende sprekers dit onderwerp belichtten: Wat doet de drogist, wat kan de apotheek doen en wat weten en kunnen burgers zelf doen bij kleine kwalen?

U kunt het proefschrift bekijken of downloaden via de knop hieronder.
 
 
 
 
 
 
 
Afscheid Ellen Koster
 
 
"Na 14 jaar verbonden te zijn geweest als onderzoeker en docent aan de UU is het tijd voor een nieuwe uitdaging.
In het nieuwe jaar ga ik aan de slag als beleidsadviseur bij de Nederlandse Internisten Vereniging. Deze nieuwe stap betekent helaas ook afscheid nemen. Graag wil ik middels dit berichtje alle apotheekteams die de afgelopen jaren meegewerkt hebben aan onderzoek of onderwijs bedanken voor de inzet en fijne samenwerking! Zonder jullie waren al die mooie projecten niet gelukt en hadden onze studenten die leerzame praktijkervaring niet opgedaan. Daarbij hoop ik ook dat we zo samen de farmaceutische zorg (een beetje) hebben kunnen verbeteren. Ik hoop van harte dat jullie hiermee doorgaan en wellicht tot ziens in het (medisch) werkveld!”
- Ellen

We vinden het ontzettend jammer dat Ellen ons gaat verlaten, maar wensen haar veel succes, inspiratie en plezier in haar nieuwe baan!
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
Vacature Universitair Docent Farmaceutisch Zorgonderzoek
 
Wij zoeken een nieuwe collega!
Binnen de afdeling Farmaco-epidemiologie & Klinische Farmacologie is farmaceutisch zorgonderzoek in de eerste en anderhalve
(transitiezorg) lijn een belangrijk en succesvol onderdeel. We zoeken iemand die samen met een team van onderzoekers de komende jaren het voortouw neemt in onderzoek op dit gebied.

Voor meer informatie en om te reageren:

Vacature Universitair Docent Farmaceutisch Zorgonderzoek

Reageren kan tot en met 19 december.
 
 
 
 
 
 
 
Over deze nieuwsbrief
 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie bent van UPPER en/of eerder de UPPER-Actueel van ons heeft ontvangen.
U kunt zich afmelden via de knop hieronder.

For non-Dutch speakers:
You can unsubscribe from this newsletter by using the 'Afmelden' button below.
 
Afmelden
Aanmelden
 
Contact
 
UPPER, Departement
Farmaceutische Wetenschappen
Universiteitsweg 99
3584 CG Utrecht

Eindredactie: Daphne Philbert

Stuur ons een e-mail
www.uu.nl/upper

Privacyverklaring
 
Twitter